Reportaj

Zorin Stanciu: ”Microplantele, o afacere cu gust de succes

Zorin Stanciu a început alături de un prieten o afacere bazată pe creșterea și vânzarea microplantelor. Ideea le-a venit anul trecut, chiar în perioada pandemiei, dar asumându-și toate riscurile, tinerii au găsit un spațiu potrivit, au cumpărat echipamentele necesare, semințe de calitate și au plantat primele culturi. Acum au în sortiment în jur de 14 culturi crescute pe substrat de cocos și ulterior, ambalate în caserole din plastic.

Am mers în vizită ca să gust în primul rând aceste ”bombe” de vitamine și nutrienți, dar totodată să aflu povestea acestei afaceri. Tinerii mi-au povestit că ideea le-a venit în perioada când fiind mai liberi ca înainte de începutul pandeimie, au discutat împreună și au decis să își încerce puterile și să inițieze o afacere.

Totul a pornit de la faptul că familia colegului meu, Anatolie obișnuia să consume astfel de microplante, fiind inspirați de experiența vecinilor noștri din Ucraina, unde consumul de microplante este mult mai mare. El le planta în condiții casnice. Am decis să căutăm un spațiu potrivit, am efectuat reparațiile necesare, am cumpărat utilajul și echipamentele fără de care nu am fi putut porni afacerea și în decurs de 3 luni am ajuns să avem această încăpere amenajată cum o vedeți acum, cu sistemul de iluminare și de ventilare obligatoriu. Acest sistem de ventilare este unul performant, care menține un nivel de aerisire a încăperii. De asemenea, am procurat standurile metalice dotate cu ventilatoare și iluminare specială. Totodată dispunem de un sistem smart care controlează temperatura de aici ” ne-a spus Zorin Stanciu.

Valentina Gaidarji este responsabilă de a verifica starea microplantelor, dar și de promovarea acestora pe rețelele de socializare, unde de fapt și sunt comercializate ”bombele nutritive”. Specialista în marketing ne-a povestit că cel mai bine sunt vândute microplantele de mazăre, broccoli și rucola.

”Dacă să vă spun despre preferințele cumpărătorilor noștri, mazărea este pe primul loc, urmată de busuioc, de broccoli, de rucola, de morcov și de salata creson. Dar deocamdată multă lume încă nu prea cunoaște gustul micro-plantelor și prin urmare se vede necesitatea unei promovări mai intense. Din acest motiv, încerc să explic beneficiile acestor micro-plante, de asemenea, vin cu recomandări pentru consumatori, să aibă curaj să încerce, încercarea vină nu are, cum spune vorba din popor. Abia după ce vor gusta, vor ști cel mai bine ce vor să cumpere și să consume. Prețul nu este așa de mare, așa că pot să guste din toate” ne-a explicat Valentina.

Am gustat nu chiard in toate, dar pot să confirm că mazărea mi-a plăcut foarte mult și mie. De asemenea, am gustat microplante de busuioc, de rucola, de broccoli, de morcov, de floarea-soarelui și de salata creson. Toate au un gust deosebit, merită să încercați cel puțin o dată ca să vă alegeți după gustul vostru.

În prezent avem un sortiment din 14 produse de micro-plante : mazărea, care este cea mai populară și cea mai solicitată, ridichea albă și roz, floarea- soarelui,sfecla roșie, varza roșie, rucola, lucerna, busuiocul, broccoli, muștarul, trifoiul alb, salată de creson. Acestea sunt ambalate în caserole din plastic, crescute pe substrat de cocos. Semințele pe care le folosim la creșterea microplantelor sunt procurate de la un importator local. Ciclul tehnologic de producere a unei caserole de microplante este de aproximativ 7-10 zile. De la 12 până la 14 ore stau în apă specială pentru a se umecta, după care 3 zile germinează la întuneric, apoi următoarele 4-7 zile caserola ajunje pe raftul cu iluminare, care are un ciclu special: 16 ore plantele stau la lumină, după care 8 ore la întuneric. Mazărea preferă cu o zi mai mult, deci 4 zile germinează la întuneric, apoi este scoasă la lumină, dar și crește mai înaltă decât celelalte culturi” ne-a detaliat Zorin Stanciu.

Dacă vă întrebați unde puteți găsi aceste ”bogății verzi”, vă pot spune că pe pagina de Facebook, unde sunt plasate atât pozele cu toate microplantele, cu prețul indicat, cât și beneficiile acestora. Totodată vă pot spune, că afacerea dezvoltată în capitală, respectă toate normele și cerințele impuse de autorități. De asemenea, antreprenorii cred că afacerea pe care au lansat-o, are un viitor în țara noastră.

”Noi am finalizat procesul de autorizare a activității de comerț, autorizarea procesului tehnologic la ANSA și tot ce ține de procedurile cu ANSP. Cu alte cuvinte, avem toate actele în regulă. De asemenea, avem anumite contracte cu câteva restaurant din oraș, cărora le livrăm microplantele nu în caserole, ci în cantități mai mari, fără sol. Sperăm că pandemia se va domoli și vom putea promova mai activ consumul de microplante. Nu suntem unicii producători, dar cred că lumea va aprecia aceste alimente sănătoase și vor opta pentru un meniu care va presupune și microplante neapărat, cel puțin de câteva ori pe săptămână. Un detaliu pe care vreau să îl subliniez este că noi nu folosim nici un fel de îngrășăminte, nici nu este nevoie, totul este natural și sănătos ” ne-a mărturisit Zorin Stanciu.

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

 

Sursă: Agroexpert

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!