Prețurile cerealelor și-au „revenit” de la cele mai scăzute niveluri din această vară. Cu toate acestea, volumele mici de export din Europa menține atenția experților asupra dinamicii comerțului internațional. În același timp, viitoarea producție de porumb și soia din Statele Unite rămâne un factor de presiune ce va trebui confirmat în următoarele săptămâni, scrie revista-ferma.
După o scădere de 28 euro/tonă de la începutul lunii august, piața grâului dă semne că și-a recăpătat vigoarea. În ultima săptămână grâul a revenit cu puțin peste pragul psihologic de 200 euro/tonă pe Euronext și a încheiat luna august la 205,75 euro/tonă pentru contractele futures din septembrie.
Vestea bună este că această tendință de creștere a prețului se menține și pentru contractele futures din decembrie (216,50 euro/tonă), iar cotația pentru martie 2025 rămâne ridicată (223,50 euro/tonă, în 30 august 2024).
Argus Media estimează producția franceză de grâu la 25,17 milioane de tone, în scădere cu 28% față de anul trecut și cea mai mică din 1983. Ca urmare, volumele disponibile pentru export în afara Uniunii Europene vor fi limitate și sunt estimate la doar 4,1 milioane de tone, cu mult mai reduse față de cele 10 milioane de tone de grâu exportate sezonul trecut.
În primele două luni ale sezonului actual, Ucraina a exportat 3,8 milioane de tone de grâu, ceea ce reprezintă cca. 25% din volumul total estimat pentru această campanie. Dacă ritmul actual de export al Ucrainei se va menține, atunci cele cca. 11 milioane de tone disponibile pentru export vor fi epuizate în următoarele șase luni, ceea ce ar „lăsa loc” pe piață pentru cerealele ruse și americane.
Pe Euronext, porumbul a crescut pe 30 august 2024 cu 1 euro/tonă pentru contractele futures din noiembrie și cu 1,25 euro/tonă, până la 206,0 euro/tonă pentru livrările din martie anul viitor (2025).
Canada în scădere, se pregătesc Australia și Argentina
Campania de recoltat pentru grâul de primăvară este în plină desfășurare în Canada. Serviciul de statistică StatCan estimează producția canadiană de grâu la 34,4 milioane de tone, în creștere față de 32,9 milioane de tone realizate anul trecut, dar în scădere față de așteptările (de luna trecută) de 35,1 milioane de tone.
Piața internațională urmărește evoluția culturilor din emisfera sudică, în special din Australia și Argentina. Condițiile climatice au fost până acum favorabile în Australia, iar recentele precipitații din Argentina sunt binevenite. Pentru moment, 44% din suprafața cultivată cu grâu în Argentina este apreciată a fi în condiții bune sau excelente, potrivit Bursei de Valori din Buenos Aires, în creștere de la 31% la începutul lunii august.
Egiptul caută să cumpere grâu ieftin
Preocupările legate de securitatea alimentară au făcut ca guvernul Egiptului să lanseze la începutul lunii august cea mai mare licitație de grâu din istoria țării, de aproape 20 de ori mai mare decât una „obișnuită”.
„Licitația a fost o încercare de a profita de prețurile scăzute din piaţă și de a cumpăra cât mai mult grâu posibil”, a declarat pentru Reuters Hossam El Garahy, vicepreședintele al Autorităţii Generale pentru Aprovizionarea Mărfurilor (GASC).
GASC a reușit să contracteze doar 7% din cele 3,8 milioane de tone căutate de Egipt. Volumul impresionat al acestei licitații, în valoare de aproximativ 850 de milioane de dolari, reprezintă mai mult de jumătate din importurile sale anuale de grâu și nici nu se compară cu volumul unei licitații „obișnuite” de aproximativ 200.000 de tone.
Lipsa ofertelor arată clar că traderii se așteaptă la o creștere iminentă a prețurilor, dar și refuzul vânzătorii de a accepta o întârziere mare de plată, de până la nouă luni, așa cum erau condițiile licitației lansate de Egipt.
GASC a început, de asemenea, discuții directe cu furnizori precum Rusia, iar Egiptul încearcă să „blocheze” grâu la prețuri mai ieftine, fie prin licitație, prin oferte directe sau prin adăugarea de noi furnizori de import.
Rezervele strategice de grâu ale Egiptului sunt acum suficiente pentru mai mult de șase luni de consum.