Prețuri și Tendințe

Grafic | Prețurile la floarea soarelui sunt în scădere. Cât costă grâul și porumbul

Author: Fiodorov Ilinca
Expert: Iurie Rija
Grafic | Prețurile la floarea soarelui sunt în scădere. Cât costă grâul și porumbul - agroexpert.md

În săptămâna a treia a lunii februarie, piața fizică din Republica Moldova s-a deschis cu o dinamică bearesh, care a devenit specifică sezonului 2023-2024, dar mai ales perioadei din început de an. Cea mai mare cădere a înregistrat prețul la floarea soarelui - cultura oleaginoasă s-a depreciat timp de o săptămână cu 7,7% - de la 7.318 lei/t TVA inclus la 6.754 de lei/t TVA inclus (preț la Bălți), susține expertul în agro-market Iurie Rija.

Floarea soarelui

Prețul de achiziție din portul Giurgiulești oscilează la nivelul 7.000 - 7.100 de lei/t TVA inclus.

„Motivele acestei descreșteri sunt multiple, și tendința era prevăzută încă din luna decembrie 2023. Atunci, procesatorul, pentru a stimula oferta a majorat prețul de achiziție, cu toate că tendințele la bursele internaționale arătau o direcție descrescătoare. Nici prețurile medii la export ulei  din Republica Moldova nu erau în creștere- în decembrie 2023 valoarea lui la export a constituit 13,58 lei/kg, pe contrast, în septembrie 2023- 15,8 lei/kg, în ianuarie 2023 - 23,5 lei/kg. Uleiul de floarea-soarelui, vândut în condiții FOB Ucraina s-a depreciat de la 850 de dolari//t la sfârșit de noiembrie 2023 la 785 de dolari/t în ziua de azi”, afirmă expertul. 

Piețele internaționale la floarea-soarelui, la fel, arată o tendință în pesimistă. În condițiile DAP Constanța valoarea de marți, 20 februarie, este de 425 de euro/t, pe când pe 06.12.2023 era de 445 de dolari/t, (scădere cu 20 de dolari/t).

Te-ar putea interesa și: Piața cerealelor e în scădere. Agricultorii sunt îndemnați să vândă marfa din depozite

La Giurgiulești, floarea-soarelui a scăzut astăzi mai mult - cu 30 de dolari/t din luna decembrie - de la 400 de dolari /t la 370 de dolari/t. Traiderii mari din România au coborât și ei prețurile - Expur procură acum la 415 dolari/t (în ianuarie - 430 de dolari/t). Prețul oferit de Prutul Galați este de 400 de dolari/t DAP Galați (în ianuarie era de 415 dolari/t).

În Ucraina situația este similară. Reducerea prețurilor la nivel mondial pentru uleiurile vegetale, stocurile semnificative de materii prime la fabricile de prelucrare și cererea practic inexistentă pentru export reduc prețurile pentru floarea-soarelui.

„Accelerarea recoltării soiei în Brazilia și îmbunătățirea vremii în Argentina amplifică presiunea asupra cotatiilor uleiului de soia, ceea ce duce la scăderea prețurilor pe piețele învecinate ale uleiului de floarea-soarelui. În regiuni, floarea soarelui se procură la 285-290 de dolari/t, în porturi Reni/Izmail - 300 de dolari/t”, afirmă Iurie Rija.

Dacă la început de februarie, procesatorul din Bulgaria procura floare la 440-450 de dolari, acum prețul este și aici mai mic - de 420-425 de dolari/t.

Grâu

Prețul grâului pe piața Republicii Moldova nu înregistrează schimbări foarte mari, cu toate că la nivel internațional tendința lui este la fel una negativă.

„Reducerea prețurilor la grâu în Rusia, cel mai mare exportator din lume, și cantitățile mari livrate pe piața globală din Ucraina sunt principalii factori care influențează piața grâului. În acest sezon Ucraina a exportat 9,96 milioane de tone grâu - o cantitate deși mai mică cu 4% în raport cu perioada similară a sezonului precedent, oricum destul de însemnată pentru piața Bazinului Mării Negre. Grâul alimentar livrat de Rusia, a scăzut de la 245 de dolari/t până la 220 de dolari/t FOB, cel furajer fiind sub pragul psihologic de 200 de dolari/t. Pentru Rusia, grâul a devenit un instrument de atac economic asupra Ucrainei, pentru consolidarea poziției ca furnizor principal pentru țările care depindeau în mod tradițional de importurile din Ucraina (Pakistan, Liban, Egipt)”, afirmă Iurie Rija.

Astfel, presiunea asupra prețurilor la grâu este, cel mai probabil, să persiste și în următoarea perioadă.

Citește și: În 2023, RM a exportat o cantitate record de grâu. Cât a rămas în depozite

Porumb

Ce ține de porumb, prețul lui pentru Republica Moldova a scăzut - de la 3.000 de lei/t  la 2.800 de lei/t TVA inclus pentru marfa livrată la Giurgiulești.

„La nivel internațional, piața porumbului are o cerere lentă, iar ofertele de preț se mențin în scădere. Porumbul este la moment cea mai ieftină cultură, pentru care cotațiile Matif înregistrează minimele valorice pentru ultimii patru ani”, a conchis expertul.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!