Prețurile cerealelor se mențin la valori constante în Portul Constanța, iar cererea este extrem de scăzută.
Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, cererea pe piața cerealelor este extrem de scăzută în această perioadă. România a vândut, în ultimele săptămâni, câteva loturi de marfă către Iordania, Maroc și Algeria, însă cantitățile nu sunt foarte însemnate, scrie agro-tv.
„Grâul are convulsii foarte mari în ceea ce privește scăderile pe bursa nord-americană și pe Euronext. Efectiv, toate fondurile speculative își mută pozițiile din decembrie 2024 către martie 2025. Piața fizică, în schimb, beneficiază de aportul parității euro-dolar, și avem practic un nivel de preț stabil în aceste zile în Portul Constanța: 210-212 euro/tonă pentru marfa livrată în această perioadă. Nu este rău, dar așteptăm ceea ce se va întâmpla după sărbători în privința nivelului de preț al grâului”, a explicat Cezar Gheorghe.
Situația este similară și în privința porumbului, unde prețul este menținut la un nivel scăzut de recoltele bune de peste Oceanul Atlantic. Momentan, specialiștii nu întrevăd semne de creștere a prețului în viitorul apropiat.
„La porumb, aceeași piață pe care o cunoaștem. Nu vedem niciun cârlig care să tracteze porumbul, pentru că recolta americană se apropie de sfârșit, pentru că plouă în Brazilia și Argentina. Porumbul a suferit scăderi pe Chicago Board of Trade și în Euronext. Astfel, porumbul românesc este cotat în paritatea CPT Constanța la indicații de 188-190 de euro/tonă pentru această perioadă”, a mai precizat Cezar Gheorghe