Prețuri și Tendințe

Iurie Rija: Prețurile cerealelor și oleaginoaselor au crescut

Author: AgroExpert
Expert: Iurie Rija
preț cereale și oleaginoase Iurie Rija - agroexpert.md

Prețurile pe bursele internaționale la cereale și oleaginoase s-au revigorat, cu efect direct asupra valorilor de tranzacționare inclusiv în Republica Moldova. Potrivit expertului în agro-market Iurie Rija, în ultima lună, la nivel global, piața cerealelor și oleaginoaselor a fost influențată de trei factori de bază: instabilitatea vremii, conflictul armat între cele două puteri agricole, precum și diminuarea firească a stocurilor la finele sezonului.

Ce ține de grâu, în Rusia s-a estimat că, până la 1 aprilie, rezervele culturii au atins un nivel de 27,5 milioane de tone, în linie cu cifrele înregistrate anul anterior. În paralel, observăm o creștere a prețurilor la grâul alimentar rusesc, care au atins valori cuprinse între 220 și 225 $/tonă FOB Novorossisk, comparativ cu 200 $/tonă la începutul lunii aprilie.

„Această evoluție este atribuită în principal daunelor cauzate de înghețul recent în regiuni cheie de cultivare a grâului, precum Lipetsk, Voronej și Tambov, care au declarat stare de urgență din cauza pierderilor la recoltă”, precizează Iurie Rija.

În ceea ce privește exporturile totale de grâu ale Rusiei în sezonul curent, acestea au crescut cu 4,4%, ajungând la 47,2 milioane de tone. Totodată, Ucraina a exportat aproximativ 16,173 milioane de tone de grâu de la început de sezon, ultimele prețuri din Ucraina fiind mai joase decât cele din Rusia.

Astfel, potrivit expertului, aceste două țări continuă să exercite o influență semnificativă asupra pieței internaționale, dat fiind volumul considerabil al exporturilor.

Află și: Top 20 de companii exportatoare de grâu din RM. Iată lista

„În Republica Moldova, prețurile la toate cerealele și oleaginoasele s-au revigorat. Grâul alimentar și cel furajer au crescut în mediu cu 200 - 300 de lei/t timp de o lună, în regiunile centrale ale țării cel alimentar ajungând la un preț mediu de 3 000- 3.200 de lei/t. În Giurgiulești grâul alimentar se tranzacționează la 3.400 de lei/t. Grâul furajer este mai ieftin în mediu cu 100 - 200 de lei/tonă”, a menționat Rija.

Porumbul se tranzacționează cu livrare în Constanța la 178 euro/t sau 191$/t, pe când în Ucraina prețul cu livrare în porturile din Dunăre este de 136 $/t. Pe piața porumbului din Ucraina, nu s-au înregistrat schimbări semnificative.

Citește și: Comerțul internațional cu porumb: Analiza expertului Iurie Rija

În R. Moldova, porumbul este la un nivel de preț sau cu 100 lei/t mai ieftin ca grâul furajer. În regiunile centrale ale țării, prețul porumbului atinge 2.500- 2.700 de lei/t.

În Bazinul Mării Negre, prețurile la floarea-soarelui înregistrează o tendință ascendentă pe fondul epuizării stocurilor și a creșterii prețului la uleiul de floarea-soarelui. De la începutul sezonului Rusia a exportat aproximativ 3,4 milioane de tone de ulei de floarea-soarelui începând cu 1 septembrie 2023 până la 9 mai 2024, iar pentru restul sezonului se estimează că mai are disponibile 1,6 milioane de tone.

„Această situație menține dependența globală de uleiul rusesc în continuare evidentă. În același timp, prețurile de export pentru uleiul de floarea-soarelui rusesc au crescut cu 5-10 USD/tonă, ajungând la 815-825 USD/t FOB în porturile Mării Negre, determinând o scădere a cererii din India și China. În contextul acestor evoluții, India și-a revizuit în scădere estimările privind importul de ulei de floarea-soarelui pentru sezonul 2023/24, anticipând o reducere a ofertei din regiunea Mării Negre în următoarele luni din cauza stocurilor scăzute de semințe de floarea-soarelui în regiune”, specifică expertul.

Ce ține de exporturile de ulei de floarea-soarelui din Ucraina, acestea au totalizat 4,2 milioane de tone, reprezentând 77% din volumul planificat până la finalul sezonului. Printre principalii cumpărători de ulei ucrainean în aprilie s-au numărat India, România, și Spania.

Potrivit lui Iurie Rija, Uzina Kernel, un important producător ucrainean de cereale și ulei de floarea-soarelui, se confruntă cu dificultăți semnificative în mediul de operare, inclusiv cu livrările către portul Chornomorsk de la Marea Neagră, afectate de recentele atacuri cu rachete ale Rusiei. Acest lucru a dus la oprirea livrărilor feroviare către port, din cauza deteriorării liniilor de cale ferată către terminalele de cereale, în urma unui atac cu rachete rusești.

Stocurile de floarea-soarelui deținute de fermierii ucraineni la începutul lunii aprilie au înregistrat o scădere de peste 23% față de anul precedent, totalizând aproximativ 4,5 milioane de tone.

În Bulgaria, sursele estimează că stocurile de floarea-soarelui, inclusiv cele de la fermieri și depozitele făbricilor, au scăzut cu aproximativ 50% față de sezonul anterior, la aproximativ 500 mii de tone în mijlocul lunii martie.

„Astfel, situația epuizării stocurilor de semințe de floarea-soarelui este acum caracteristică nu doar pentru R. Moldova, dar pentru întreaga regiune a Bazinului Mării Negre, în special Ucraina și Bulgaria. Prețurile la floarea soarelui în Ucraina au crescut timp de ultima săptămână cu 300-500 de hrivne pe tonă, ajungând la 16.700- 17.000 de hrivne TVA inclus, acest nivel fiind cel mai înalt din martie 2023. În martie 2024 prețul cu livrare la fabrici era în mediu de 13.000 de hrivne TVA inclus”, a explicat Iurie Rija.

Te-ar putea interesa și: Expert: Importul de semințe de floarea-soarelui întâmpină obstacole birocratice

În Republica Moldova, semințele de floarea-soarelui au ajuns să crească cel mai mult în preț comparativ cu alte culturi.

Astfel, prețul cu livrare la uzina din Bălți din martie 2024 s-a apreciat cu 9% - până la 7.360 de lei/t TVA inclus. În regiunile centrale ale republicii floarea-soarelui se vinde la 7.200 de lei/t de pe loc, însă majoritatea fermierilor preferă să o mai păstreze, așteptând un preț mai înalt.

„La moment în țară a rămas un stoc nesemnificativ de floarea-soarelui, care este greu de estimat cu precizie, din motivul unei colaborări slabe a agricultorilor cu instituțiile de evidență. Din cauza stocurilor insuficiente în aprilie 2024 R. Moldova a exportat un volum de ulei de floarea-soarelui de 9,5 ori mai mic, comparativ cu aprilie anul trecut (3,46 contra 32,8 mii tone)”, susține expertul în agro-market Iurie Rija.

Recomandăm și: Analiză | Exportul de ulei de floarea-soarelui a scăzut în aprilie

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!