Exportul de cereale din Republica Moldova este caracterizat printr-un grad înalt de liberalizare, ce determină faptul că prețul de vânzare este dictat de piețele internaționale și producătorii de piață regionali. Având în vedere dimensiunea mică a țării, volumele de producție de cereale sunt foarte volatile față de țările vecine. Concluzia aparține expertului Iurie Rija. Totodată, țara noastră depinde puternic de condițiile meteo, precum și de volatilitatea prețurilor pentru principalele componente ale producției (îngrășăminte, combustibil, componente, plăți leasing pentru echipamente, material de semănat, etc.).
Potrivit celui mai recent raport al Băncii Mondiale privind perspectivele economice globale „Global Economic Prospects”, creșterea economiei globale încetinește semnificativ în condițiile unei inflații crescute, ale ratelor dobânzilor mai mari, investițiilor reduse și perturbărilor cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia.
„Mai mult decât atât, deteriorarea în continuare a acestor factori ar putea împinge economia globală în recesiune, ceea ce ar însemna două recesiuni globale în același deceniu, eveniment ce ar putea fi marcat pentru prima dată în mai bine de 80 de ani”, susține expertul.
Astfel, se estimează că, economia globală va crește cu 1,7% în 2023 și 2,7% în 2024. Încetinirea creșterii va avea loc în rândul majorității economiilor, previziunile pentru 2023 fiind revizuite în jos pentru 95% din economiile avansate și pentru aproape 70% din economiile cu piață emergentă și în curs de dezvoltare.
De la începutul anului 2023, indicii preturilor internaționale calculați de Banca Mondiala înregistrează ritmuri anuale de creștere negativă, drept efect al bazei înalte din anul precedent. De asemenea, înăsprirea condițiilor monetare au temperat din cererea mondiala, iar diminuarea riscurilor mondiale au micșorat presiunile din partea ofertei.
„Datele pentru luna martie 2023 releva, că cel mai mult au scăzut preturile la fertilizanți cu 38,7 la suta față de anul trecut, urmate de preturile la resurse energetice cu 37,9 la suta, preturile la metale si minerale cu 23,3 la suta si preturile la produse agricole cu 13,1 la suta”, mai afirmă Iurie Rija.
Totodată, indicele FAO înregistrează ritmuri anuale de creștere negative începând cu noiembrie 2022. În mai 2023, indicele FAO la cereale a fost în medie de 129,7 puncte, în scădere cu 6,5 puncte față de aprilie 2023 și cu 43,9 puncte față de maximumul istoric atins în martie 2022.
„În sezonul 2022-2023 am fost martori la un fenomen absolut invers tendinței normale a pieței cerealelor. Prețurile la început de sezon, în septembrie- octombrie erau mai înalte, astfel ca până la sfârșit de sezon să scadă continuu. Spre exemplu, în august 2022 prețul grâului pe piața internă ajungea la 6 lei/kg cu TVA, pe când acum, în mai 2023 s-a diminuat în mediu până la 3,5 lei/kg cu TVA, scădere dureroasă pentru fermieri de 42%”, explică expertul.
De obicei, tendința e alta, și se caracterizează prin efectul de contango - cerealele se scumpesc pe tot parcursul sezonului, de la o lună la alta.
„Cel mai mic preț se stabilește la recoltă, adică la sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie, și crește treptat până în lunile mai-iunie a anului următor, când înapoierea intră în vigoare - efectul contrar contango. Înapoind, prețul scade sau stă pe poziție în așteptarea unei noi recolte. În sezonul 2022- 2023 situația a fost creată de tendințele piețelor regionale, de bursa Matif și vânzările de cereale la condiții DAP Constanța. Motivul e determinat de eliberarea în masa a cerealelor ucrainești prin Coridorul de Cereale și prin lanțurile logistice de transport terestru”, mai spune Iurie Rija.
Astfel, în 2022, producția de cereale din Ucraina a totalizat 53,1 milioane de tone, dintre care la situația din 29 mai 2023, circa 44,5 milioane de tone au fost exportate, dintre care 15,4 milioane de tone de grâu, 26,6 milioane de tone de porumb, 2,6 milioane de tone de orz, potrivit datelor Ministerului Agriculturii Ucrainei.
„Pe de o parte, acest flux de cereale ucrainești a fost unul benefic pentru consumatorii finali din regiunea Europei de Est, Africii și a Asiei, căci criza alimentară globală nu a avut loc, și produsele alimentare sau menținut accesibile în materie de volum și preț. Pe de altă parte, pe fonul crizei energetice și a inflației galopante, producătorii agricoli au avut de suferit. Spre exemplu, producția de cereale din Republica Moldova, care în 2022 a totalizat 1,732 milioane de tone, volum deși nu atât de mare comparativ cu Ucraina, Bulgaria sau România, oricum a fost mult afectat de valul de cereale din Ucraina. Pe fonul inflației medii în 2022 de 28,7%, ce a determinat creșterea prețului la carburanți, resurse energetice, inputuri și materiale de însămânțare, agricultorii își vând marfa la un preț mult mai mic decât cel preconizat”, a punctat Iurie Rija.
În prezent, prețurile la principalele burse de cereale își continua scăderea. Astfel, la situația de 30 mai 2023, pe Matif grâul contractat în condiții futures pentru septembrie 2023 va costa 220,75 euro/t, scădere cu 5 euro/t față de ziua precedentă, porumbul pentru luna iunie 2023- se contactează la 228 euro/t, scădere cu 9,5 euro/t, rapița pentru august 2023 – la 398,5 euro/t, scădere cu 4,5 euro/t.
„Prețurile pe bursa Matif sunt în continuă tendința descendentă, deoarece noua recoltă pune o presiune suplimentară asupra prețurilor, mai ales că suprafața cultivată în acest an în UE este mai mare. La nivel regional, pentru Republica Moldova, sunt mai relevante prețurile anume pe bursa Matif, întrucât ele influențează direct condițiile de vânzare DAP Constanța, la care preponderant se vând mărfurile din R. Moldova. De obicei, prețurile de transport din Constanța până la porturile franceze variază la nivelul +-50 euro/t”, spune expertul.
Ce ține de previziunea evoluției prețurilor pe luni, Iurie Rija punctează că prețul la cereale în sezonul 2023-2024 va urmări efectul contango - la început de sezon prețurile vor fi mai joase comparativ cu sfârșitul sezonului. Spre exemplu:
- Grâul pe Matif se tranzacționează în septembrie 2023 cu 220,75 euro/t, după ce va urma o creștere în decembrie 2023 până la 226,75 euro/t. Contractele din martie la grâu pe Matif sunt încheiate la preț de 231,25 euro/t.
- Prețurile la porumb pe Matif în perioada august 2023- noiembrie 2023 sunt practic la același nivel de 216- 215,75 euro/t, contractele din martie 2024 sunt încheiate cu o ușoară majorare de preț la 218 euro/t.
- Prețurile la rapiță vor evolua într-un ritm ascendent. Contractele Matif se încheie la 398,5 euro/t în august 2023, pentru noiembrie 2023 prețul e de 406 euro/t, În februarie 2024- 413 euro/t.
„Ce ține de Republica Moldova, cel mai posibil, în viitorul apropiat nu se așteaptă majorări de preț, mai ales presiunea din noua recoltă va fi în curând resimțită. Totodată, se vede și o traiectorie descendentă în tendința prețurilor petrolului- de la 127,4 $/baril în iunie 2022 - la 72,67 $/baril pe 30 mai 2023. Această scădere la cotațiile petrolului încă odată denotă faptul că prețul cerealelor, inclusiv pentru Republica Moldova, cel mai probabil se va diminua, întrucât este influențat direct de prețurile la logistică”, a conchis Iurie Rija.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!