Prețuri și Tendințe

Prețul cerealelor crește pe bursele internaționale

Author: AgroExpert
Prețurile pentru grâu, porumb și rapiță cresc - agroexpert.md

Pe măsură ce se confirmă temerile legate de producția foarte slabă de grâu din Europa de vest, prețurile pentru grâu, porumb și rapiță au continuat să crească pe Euronext, scrie revista-ferma.

Grâul din septembrie pe Euronext a sărit iar peste pragul psihologic de 200 de euro/tonă și s-a oprit pe 29 august 2024 la o cotație de 202,25 euro/tonă, cu 3,75 euro peste închiderea din ziua anterioară.

Un semnal mai puțin pozitiv este ușoara scădere (2,5 euro) a cotaţie pentru contractele futures din decembrie până la 213,25 euro/tonă.

Prețurile porumbului pentru noua recoltă (noiembrie) sunt cu 2,0 euro mai mari, până la 198,25 euro/tonă.

Pentru livrările din martie 2025, pe Euronext porumbul se tranzacționează la 204,75 euro pe tonă – cu 1,5 euro mai mult decât în ziua precedentă.

Prețurile futures pentru rapița din noiembrie au crescut cu 8,75 euro în tranzacțiile Euronext desfășurate joi (29 august 2024), până la 469,75 euro/tonă.

Pentru livrarea următoare, din februarie 2025, cotaţia rapiţei crește cu 7,25 euro, până la 471,0 euro/tonă.

Cerere internațională incertă

Pe scară globală, este clar că disponibilitatea de grâu la export este în prezent destul de bună. Statele Unite revin la niveluri „confortabile” ale stocurilor de grâu, iar producția rusă și ucraineană sunt mai bune decât se estima în urmă cu câteva luni. Rămâne de văzut dacă se vor confirma prognozele pentru statele mari producătoare din emisfera de sud, pentru care recolta este „încă departe”.

De la începutul campaniei, Turcia, Pakistanul și Bangladesh, trei dintre principalii clienți ai Rusiei, au avut beneficiat de stocuri interne bune şi au făcut achiziţii reduse din piaţa internaţională. Argus Media prognozează o scădere a achizițiilor acestor trei state de 5 milioane de tone în timpul acestui sezon.

Chiar dacă, până în prezent, piața globală este „destul de echilibrată”, cererea indiană și chineză va trebui monitorizată, avertizează analiştii pieţei. Pentru aceste țări, Argus Media anticipează importuri de 3 – 11 milioane de tone de grâu, în sezonul 2024/2025.

Analiştii pieţei internaţionale atenţionează asupra posibilităţii ca producţia de porumb din Argentina să scadă dramatic anul viitor din cauza problemelor cu dăunătorii (insectele) din acest an. Estimările prevăd o scădere de peste 15% a recoltei.

Canada – mai mult grâu dur

Serviciul de statistică al Canadei, StatsCan a lansat o primă estimare oficială a recoltei de grâu, evaluată la 34,37 milioane de tone, în creștere față de cele 32,95 milioane de tone realizate anul trecut. După recolta foarte slabă din 2023, producția canadiană de grâu dur a crescut cu +47,3%, până la 6,02 milioane de tone.

Recolta de grâu de vară, cea care este importantă pentru export, a fost estimată la 25,35 milioane de tone, cu foarte puţin sub cele 25,52 milioane de tone realizate anul trecut. De asemenea, estimările oficiale pentru producţia de rapiţă (canola) arată o producţie posibilă de 19,5 milioane de tone, în ușoară creștere față de cele 19,2 milioane de tone de anul trecut.

Ucraina – Exporturile au depășit 6,7 milioane de tone

De la începutul sezonului şi până în 28 august, Ucraina a exportat 6,746 milioane de tone de cereale şi leguminoase, în creștere cu 2,589 milioane de tone (sau 62,2%) față de perioada similară din sezonul trecut.

Raportul Ministerului Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina arată că au fost exportate:

  • 3,387 milioane de tone de grâu, cu 1,614 milioane de tone (sau 91,0%) mai mult decât anul trecut;
  • 2,241 milioane de tone de porumb, cu 325 mii tone (sau 16,9%) mai mult decât anul trecut;
  • 1,092 milioane de tone de orz;
  • 10,5 mii de tone de făină (echivalentul a 14 mii de tone de cereale) şi 0,3 mii de tone de secară.

Rusia introduce taxe la export pentru rapiță

Ministerul Agriculturii din Rusia nu va extinde interdicția de export pentru rapiță, care este valabilă până la 31 august 2024, se arată într-un raport al agenţiei TASS.

Guvernul rus a elaborat un proiect de decret privind introducerea unei taxe la export pe rapiţă pentru perioada până la 31 august 2026. Noua taxă de export se va ridica la 30% din costul porodusului, dar nu mai puțin de 165 de euro pe tonă.

Autoritățile chineze intenționează să restricționeze importurile de furaje pentru a sprijini fermierii locali

Autoritățile chineze au cerut celor mai mari importatori să reducă achizițiile de cereale, în special de orz și sorg, deoarece ofertele mari și cererea mai mică decât se aștepta au crescut presiunea asupra prețurilor interne și îngreunează măsurile de sprijin al fermierilor locali. Pe fondul prognozelor privind o recoltă record, aceasta ar putea fi ultima încercare de a reduce oferta excesivă și de a stabiliza prețurile interne.

China este cel mai mare importator de orz și sorg din lume, așa că orice restricție de aprovizionare va afecta marii exportatori precum SUA și Australia. Recent, autoritățile chineze au cerut o reducere a importurilor de porumb, deoarece oferta locală a crescut.

Economia Chinei încetinește treptat, așa că guvernul înăsprește controalele la import pentru a reduce impactul fluctuațiilor prețurilor globale asupra propriilor procesatori și consumatori.

Prețurile la porumb, sorg și orz din China s-au apropiat de cel mai mic nivel din ultimii 3 ani, iar stocurile de porumb din porturile sudice au atins un maxim pentru ultimii 2 ani. În primele 7 luni din 2024, importul Chinei de sorg aproape s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut și a ajuns la 5,21 milioane de tone. Peste 80% din importurile de sorg au fost furnizate din SUA. Importurile chineze de orz au crescut cu 67%, cea mai mare parte fiind achiziționată din Australia.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!