Prețuri și Tendințe

Prețul de export al mierii de albine a scăzut. Care sunt cauzele

Author: Lidia Danila
preț export miere - agroexpert.md

Apicultorii din Republica Moldova se confruntă cu o scădere semnificativă a prețurilor mierii de export. Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova, Vitalie Popa, a precizat pentru AGROEXPERT că această tendință ar putea dura 2-3 ani.

„Se exportă două categorii de miere: monofloră și polifloră. Rareori când exportatorii au contract aparte pentru mierea de rapiță sau mai. În majoritatea cazurilor, cea de salcâm trece într-o categorie de mai, pentru că mai are și alte polenuri și nu corespunde ca monofloră. La moment, mierea de mai este în jur de 3 euro la export, mierea de salcâm ajunge în jur de 4 euro, până la 4,5 euro, iar poliflora se afla la nivelul de 2,4 - 2,6 euro”, a declarat președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole.

Potrivit lui Vitalie Popa, se observă o micșorarea a prețurilor comparativ cu anul trecut. De exemplu, mierea de salcâm care era exportată cu 6 euro în acest an a scăzut la 4,5 euro. Această tendință descrescătoare a prețurilor afectează în mod direct veniturile apicultorilor.

„Toți care au investit în apicultură s-au trezit acum cu o lovitură grea, deoarece trebuie să-și ajusteze direcția și cheltuielile pentru a supraviețui. Această tendință va dura 2-3 ani. De aceea, apicultorii trebuie să fie pregătiți”, afirmă acesta.  

Cauzele care au condiționat micșorarea prețurilor la exportul de miere sunt obiective și subiective. Cea obiectivă se referă la reportajele din presă precum că mierea în supermarketurile din Europa este falsificată. Aceste informații au determinat consumatorii să-și piardă încrederea în mierea comercializată și să caute produse de la apicultori, iar unii chiar să refuze să procure.

„Apicultorii de rea-credință care au crezut că vor putea să majoreze volume de miere falsificând, au făcut o lovitură pentru toată ramura, inclusiv pentru toți ceilalți apicultori onești. Unii o să supraviețuiască și o să reușească să-și mărească veniturile, iar alții se vor dezice de activitatea dată”, a susținut președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole, Vitalie Popa. 

O altă cauză se referă la lupta dintre industria zahărului, fabrici de siropuri și supermarketuri împotriva producătorilor de miere. În acest context, supermarketurile pun presiune pe producători să reducă prețurile pentru a se alinia la prețurile mierii falsificate.

„Astfel, apicultorul este nevoit pe de o parte să cedeze un pic din preț, iar pe de altă parte, să ceară de la exportatori un preț mai mic. În final, avem aceleași costuri enorme, dar vânzările sunt mai mici. Asta din punct de vedere economic nu este rentabil, pentru că nu se ajunge la profituri care să acopere cheltuielile. Această presiune condiționează scăderea prețurilor la export, iar apicultorii se confruntă cu costuri mari și vânzări mici, ceea ce pune în pericol sustenabilitatea sectorului apicol”, mai spune Vitalie Popa.

Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole evidențiază printre cauze și necesitatea cetățeanului de a cumpăra mierea.

„Am trecut printr-o criză pandemică și creșterea prețurilor la toate produsele alimentare, iar asta a mobilizat consumatorul să facă alegeri. Mierea nu este un produs de strictă necesitate, de aceea unii au înlocuit-o și astfel asistăm la scăderea cererii”, a conchis acesta.  

De aceeași părere este apicultorul Grigore Popa. Acesta consideră că motivele micșorării prețului mierii de export sunt criza energetică și cea economică, pandemia și criza mondială, pentru că au influențat puterea de cumpărare.

„Trebuie să înțelegem că pentru o mare categorie de consumatori, mierea nu este un produs de primă necesitate. Din cauza că veniturile au scăzut, ei sunt nevoiți să aleagă acel produs care și-l pot permite”, a remarcat apicultorul.

Totodată, Grigore Popa a relatat despre situația în care se află apicultorii, la moment, printr-un exemplu.

„Anul trecut, noi am exportat partenerului din Italia în jur de o mie de tone. Anul acesta, volumul de export s-a redus la 250 de tone, de 4 ori mai mic. Aceasta se explică prin faptul că partenerul nostru are depozitul plin din producția acumulată de anul trecut”, accentuează acesta.  

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!