Prețul grâului în Portul Constanța se menține la valori mult sub așteptările fermierilor, iar unele țări importatoare profită de acest fapt și ies la cumpărături. În Europa, prognozele de recoltă s-au mai diminuat puțin, însă bursele nu reacționează încă. Specialiștii estimează creșteri semnificative la prețul grâului abia spre sfârșitul anului.
„Uitându-ne în Europa, Franța decade din nou în volumele de recoltă și este poziționată la 25,5 milioane de tone, față de 27-28 de milioane de tone din ultima prognoză. Egiptul dă un semnal extrem de ciudat în piață, iese la cumpărături cu intenția declarată de a cumpăra 3,8 milioane de tone de grâu. Este o mișcare extrem de provocatoare, pentru că GASC cumpără în loturi mult mai reduse. Care este un prim substrat al acestei acțiuni generate de statul egiptean, care nu respectă cutumele anilor precedenți? Cel mai probabil faptul că grâul este la un nivel de preț extrem de scăzut, faptul că recoltele Franței și Ucrainei nu au volume și calitate, faptul că indiferent de ce problemă ar avea Rusia, Turcia va trebui să cumpere 10 milioane de tone peste ceva vreme, și astfel, prețul grâului va trebui să urce în mod consistent”, a detaliat expertul în comerțul cu mărfuri agricole Cezar Gherghe, scrie agro-tv.
În ceea ce privește prețul grâului din Portul Constanța, indicațiile se poziționează astăzi la 205 euro/tonă pentru marfa livrată în port.
Precizăm că, în portul Constanța, prețurile grâului au crescut în august 2024, față de luna iulie 2024, de la 192 de euro/t la 200 de euro/t. Totuși, potrivit expertului în agro-market Iurie Rija, această valoare nu reprezintă maximul atins (pe 3 august 2024, prețul a ajuns la 203 euro/t), întrucât recent prețurile au fost influențate de traiectoria Matif, marcând o scădere nesemnificativă sub presiunea unui euro mai puternic și a riscurilor privind o posibilă recesiune în SUA.
Citește și: Prețurile grâului în Portul Constanța: În august costurile au crescut