Prețuri și Tendințe

Prețurile mondiale la alimente au scăzut în luna august

Author: AgroExpert
Prețurile mondiale la alimente au scăzut în luna august - agroexpert.md

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut ușor în luna august, datorită reducerii cotațiilor la zahăr, carne și cereale, care au contracarat creșterile de prețuri la produse lactate și uleiuri vegetale. Despre aceasta a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

În luna august 2024, acest indice s-a situat la o medie de 120,7 puncte, în scădere ușoară față de nivelul de 121 de puncte înregistrat în luna iulie și cu 1,1% mai puțin decât valoarea înregistrată în luna august a anului trecut.

Scăderea din luna august s-a datorat în primul rând unui declin de 4,7% al prețurilor la zahăr, care au atins cel mai scăzut nivel de după luna octombrie 2022.

Potrivit FAO, scăderea cotațiilor la zahăr a fost influențată de îmbunătățirea perspectivelor de producție pentru următoarele recolte de trestie de zahăr din India și Thailanda, precum și reducerii cotațiilor internaționale la țiței.

Prețurile la carne au scăzut cu 0,7% comparativ cu luna iulie, în condițiile în care prețurile la carnea de pui, porc și oaie au scăzut pe fondul unei cereri modeste de importuri.

De asemenea, prețurile la cereale au scăzut cu 0,5%, influențate de diminuarea prețurilor globale la grâu pe fondul livrărilor la prețuri competitive din regiunea Mării Negre precum și a producției peste așteptări în Argentina și SUA.

Pe de altă parte, prețurile produselor lactate au crescut cu 2,2% în luna august, ca urmare a exploziei cererii la import pentru lapte praf. Prețurile internaționale la brânză au crescut și ele în timp ce cotațiile la unt au atins un nivel record. De asemenea, preţurile mondiale ale uleiurilor vegetale au crescut cu 0,8%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele 20 de luni, în condiţiile în care majorarea preţurilor internaţionale la ulei de palmier au contracarat declinul cotaţiilor la uleiul de soia, floarea-soarelui şi rapiţă.

Într-un raport separat, FAO și-a revizuit estimările privind producția mondială de cereale în 2024 cu 2,8 milioane de tone, până la 2,851 miliarde de tone, aproape la egalitate cu cea din 2023. Organizația a precizat că revizuirea reflectă prognozele mai mici pentru recoltele de cereale păioase, inclusiv porumb, din Uniunea Europeană, Mexic și Ucraina, în primul rând din cauza secetei.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!