Cercetătorii de la Institutul de Agrochimie și Tehnologie Alimentară din Spania, împreună cu cei de la Universitatea din Tucumán, Argentina, au găsit o metodă nouă de creștere a duratei de păstrare a fructelor proaspete: acoperirea cu propolis.
Datorită schimbărilor în stilul de viață al consumatorilor, piața fructelor și legumelor proaspete și minim prelucrate, a crescut exponențial. Preferința consumatorilor pentru produse proaspete, nutritive și aditivi naturali a determinat industria alimentară să se concentreze pe dezvoltarea de tehnologii inovatoare pentru reducerea pierderilor post-recoltare, care reprezintă în general 5% – 25% din producție, în țările dezvoltate.
Una dintre problemele cele mai mari care afectează industria fructelor este pierderea cauzată de ciupercile patogene care se dezvoltă după recoltare. Aceste infecții sunt controlate în principal cu fungicide naturale sau sintetice, dar acestea din urmă creează o atitudine negativă în rândul consumatorilor, astfel încât dezvoltarea acoperirilor comestibile este poziția principală alternativă pentru controlul dezvoltării acestor ciuperci.
Acoperirile comestibile sunt straturi subțiri, bazate pe proteine, polizaharide sau lipide care funcționează ca un strat protector. În prezent, materialul cel mai utilizat pe scară largă este gelatin, obținută din colagen, care protejează alimentele împotriva oxigenului și dioxidului de carbon. Ultimul lucru care a stârnit interesul pentru cercetători este propolisul, un amestec complex de substanțe rășinoase colectate de albine. Compoziția propolisului variază în funcție de zona geografică și de climă, dar conține în principal polifenoli și esteri ai acizilor grași din diferite clase.
Propolisul s-a dovedit, conform mai multor studii, că are proprietăți antifungice și antimicrobiene interesante, motiv pentru care Institutul de Agrochimie și Tehnologie Alimentară din Spania a sugerat că ar fi posibil să se dezvolte o acoperire pentru fructe uscate, pe baza acestui compus.
Echipa de cercetători a verificat efectul aplicării unui strat de propolis încapsulat cu zeină (un biopolimer) pe zmeură.
S-a constatat că încapsularea propolisului în zeină părea să inducă o mai bună conservare a zmeurii împotriva ciupercilor în perioadele lungi de păstrare, comparativ cu aplicarea acesteia fără încapsulare sau cu alte tratamente diferite. Acoperirea naturală pe bază de propolis poate avea un potențial mare de a fi aplicată ca o acoperire comestibilă, deoarece este, de asemenea, recunoscută ca o substanță sigură.
Alt aspect de luat în considerare la utilizarea propolisului ca acoperire sunt proprietățile sale vizuale. Dacă gelatina folosită pentru acoperirea fructelor devine gălbuie, atunci când se adaugă propolisul încapsulat, este păstrată transparența în contact cu alimentele.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!