Prețuri și Tendințe

R. Moldova importă anual peste 2,3 mii de tone de fungicide

Author: AgroExpert
Expert: Iurie Rija
fungicide companii import - agroexpert.md

Prevenirea infestării plantelor cu spori a reprezentat o preocupare din cele mai vechi timpuri, iar aratul a fost una dintre primele metode utilizate pentru combaterea bolilor la culturile agricole. Prin îngroparea resturilor vegetale infectate și perturbarea ciclului de viață al patogenilor, aratul tradițional a fost o practică în protejarea culturilor. Tehnica aratului favorizează aerarea solului, reduce umiditatea din stratul superficial, astfel limitează germinarea sporilor prin activitatea microorganismelor benefice situate la 25-30 cm adâncime. Totuși, în timp, riscurile asociate aratului, precum creșterea eroziunii solului și pierderea materiei organice, au condus la trecerea treptată către metode mai moderne, cum este agricultura no-till. Deși practica agriculturii no-till economisește combustibil și păstrează umiditatea în sol, ea lasă resturile vegetale infestate la suprafață, creând condiții favorabile pentru bolile cauzate de spori. În acest context, fermierii au început să recurgă tot mai intens la utilizarea fungicidelor pentru a controla infecțiile.

În întregul lanț tehnologic de tratare a plantelor cu pesticide, fungicidele sunt cele mai costisitoare, deoarece implica tratarea plantei începând cu sămânța introdusă în sol, până la frunză, spic, rădăcină, tulpină și calatidiu (în cazul culturii floarea-soarelui).

Anual, Republica Moldova importă o cantitate de 2 300 - 3 400 de tone de fungicide la un preț mediu de 333,6 lei/kg-l (anul 2024). Prețul mediu de import al fungicidelor a avut o tendință de creștere până în 2023, majorându-se de la 232,7 lei/kg în 2020, la 365,7 lei/kg în 2023. În 2024, valoarea de import a fungicidelor a cunoscut o diminuare până la 333,6 lei/kg (nivelul anului 2022), susține expertul în agro-market Iurie Rija.

Din toate categoriile de pesticide importate, clasa fungicidelor valoric ocupă cea mai mare pondere – de circa 40-45% în totalul importurilor. În ultimii 3 ani, la importul acestora se achită circa 800 mln - 1 mlrd. de lei anual. În ansamblu, R. Moldova importă chimie pentru tratarea plantelor în valoare de 2-2,5 mld. de lei anual.

Analizând cantitativ importurile de fungicide în R. Moldova după companii-importatoare, se evidențiază următorii lideri (în baza cantităților importate pentru perioada ianuarie - august 2024): VADALEX-AGRO SRL (231 de tone), DIAZCHIM SRL (143 de tone), IMEXAGRO SRL (127 de tone), AGROSTOC CI (107 tone), Protectia Plantelor SRL - (94  de tone), etc.

După clasamentul valoric al importurilor (cu TVA inclus), cele mai mari sume achitate la importuri de insecticide pentru perioada ianuarie -  august 2024 au fost efectuate de către compaiile: VADALEX-AGRO SRL (123,9 mln. lei), DIAZCHIM SRL (114,9 mln. lei), AGROSTOC CI (67,7 mln. lei), Veaces-Nova SRL (59,1 mln. lei), IMEXAGRO SRL (32,7 mln. lei), etc.

„Pe partea companiilor exportatoare, în fruntea clasamentului se află companiile Bayer SRL și BASF SRL, care au realizat cele mai mari volume de exporturi, cu valori totale pentru perioada ianuarie 2024 - august 2024 de 163 milioane lei și, respectiv, 115 milioane lei. Aceste companii, demonstrează o prezență constantă și solidă pe piața locală. Alte companii importante precum Syngenta, Corteva Crop Solutions și SC Adama Agricultural contribuie și ele la aprovizionarea pieței, iar prezența lor subliniază diversitatea surselor de fungicide disponibile pentru agricultorii moldoveni.

 

Un aspect de remarcat este creșterea prezenței furnizorilor din China și alte regiuni asiatice, precum Ningbo Sunjoy, China Jiangsu sau Pilarquim, care furnizează produse la prețuri mai mici. Cu toate acestea, deși aceste companii aduc o soluție economică, există întrebări legate de calitatea și siguranța produselor lor, care necesită o monitorizare atentă. În același timp, apariția unor companii din zone off-shore, cum ar fi LAB Sanigene Limited Port Louis din Mauritius, ridică semne de întrebare cu privire la trasabilitate, importurile de aici fiind originare din China- pe insulele Mauritius nu se află producerea unor asemenea preparate. Restul firmelor din afara topului contribuie cu un volum total de importuri de 85 milioane lei, (ianuarie- august 2024) ceea ce indică un nivel solid de diversificare a surselor”, a conchis expertul.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!