Prețuri și Tendințe

Recoltă bună, dar fără profit: De ce fermierii amână vânzarea grâului

Author: Ilinca Fiodorov
Expert: Iurie Rija
Recoltă bună, dar fără profit: De ce fermierii amână vânzarea grâului - agroexpert.md

Campania de recoltare a grâului în Republica Moldova pentru sezonul agricol 2025–2026 este într-o fază activă. Primele semnale din teren indică o revenire evidentă a producției, cu un randament mediu național estimat în jurul a 4 tone la hectar și o recoltă totală prognozată la 1,5–1,6 milioane tone, susține expertul în agro-market Iurie Rija.

Rezultatele marchează o redresare față de anii anteriori afectați de secetă și condiții agrometeo nefavorabile, poziționând sezonul actual ca unul dintre cei mai buni din ultimul deceniu din punct de vedere al potențialului de producție.

Cu toate acestea, piața se confruntă cu o ofertă extrem de limitată în faza timpurie a secerișului, în condițiile în care fermierii aleg să aștepte finalizarea campaniei și, eventual, o revenire a prețurilor înainte de a scoate grâul la vânzare. Lipsa de disponibilitate fizică a grâului pe piață a generat o presiune sporită din partea cumpărătorilor. În portul Giurgiulești, grâul furajer se tranzacționează la circa 3.200 de lei/tonă, în timp ce în regiunea Florești/Șoldănești – una dintre cele mai active din punct de vedere agricol – prețurile variază în jur de 2.800 de lei/tonă. Nivelurile date sunt mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anilor anteriori.

„La un preț intern al grâul alimentar este de doar 2,7–2,8 lei/kg, pentru o producție de 4 tone la hectar, abia se acoperă cheltuielile de producție, fără a genera profit. Astfel, decizia fermierilor de a amâna vânzarea este una justificată din punct de vedere economic, în așteptarea unui ciclu sezonier clasic, în care prețurile se redresează odată cu epuizarea presiunii de ofertă post-recoltă”, a conchis expertul.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!