Săptămâna curentă, în unele zone ale țării, prețul la floarea soarelui a fost micșorat până la 5,5 lei per kg, pe când prețul bursier în Europa la moment în lei moldovenești este aproximativ 8,5 lei. Despre această susține Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari.
Potrivit lui, traderii le comunică neoficial fermierilor că în scurt timp vor coborî cifrele de achiziții sub 5 lei.
„Prețul de cost la floarea soarelui în medie este anul curent de 7 lei per kg. După grâu și orz, agricultorii sunt impuși să vândă sub prețul de cost și floarea soarelui. Situația mai gravă se așteaptă cu porumbul, care practic este pierdut în unele regiuni ale sudului. Mai mult ca atât, se apropie catastrofa pentru zeci de mii de fermierii micro, mici și mijlocii, împovărați de datorii și pierderi enorme în contextul prețurilor actuale la materia primă. Totul se întâmplă pe fundalul lipsei de reacție din partea autorităților abilitate, care refuză să aplice măcar măsurile, care nu necesită alocarea banilor din buget”, susține Slusari.
Te-ar putea interesa și analiză expertului Iurie Rija: Costuri la producerea florii-soarelui și a uleiului
Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor subliniază că anul 2023 este cel mai dificil din istoria agriculturii Moldovei Independente.
„Ministerul Agriculturii, conștient sau involuntar, acționează în interesul marelor holdinguri, care cu nerăbdare așteaptă falimentul agricultorilor de la sate și care nu au niciun interes în dezvoltarea industriei alimentare și localităților rurale. Puteți să faceți acum zeci de întâlniri pentru PR și să discutați acolo cooperare, procesare, interzicerea porumbului, irigare, segregare, agregare etc. Degeaba! Fermierii mici și mijlocii sunt în stare de disperare și toate gândurile lor sunt concentrate acum pe supraviețuire după 2 ani de criză fără precedent și fără sprijinul din partea statului. Nu poți vorbi despre dezvoltare cu cei care stau pe pragul de moarte economică”, a conchis Slusari.
Vezi și: Producția de floarea-soarelui în R. Moldova și Europa de Est: Date și estimări
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare susține că pe piața națională se înregistrează o scădere a prețului la cereale și oleaginoase, sub influența tendințelor globale. Iată prețurile publicate:
Citește și: Молдавский рынок зерновых в зеркале тренда европейской биржи Matif
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!