Prețuri și Tendințe

Sulful și cuprul, în fruntea preferințelor fermierilor: Evoluția pieței fungicidelor

Author: AgroExpert
Expert: Iurie Rija
Evoluția pieței fungicidelor - agroexpert.md

După un maxim de 3,4 mii tone în 2021, cantitățile de fungicide importate în Republica Moldova au început să scadă. În 2022, volumul total s-a redus la 3,18 mii de tone, iar în 2023 a continuat să scadă până la 2,27 mii de tone. Potrivit expertului în agro-market Iurie Rija, tendința dată se explică prin mai mulți factori, și anume: schimbările în reglementările europene, dar și impactul economic al mai multor sezoane agricole consecutiv dificile care a limitat resursele fermierilor.

În primele opt luni ale anului 2024, volumul importurilor s-a ridicat la 2,07 mii de tone, ceea ce sugerează o stabilizare a cererii.

În fruntea listei importului preparatelor grupate pe substanțe active se află sulful și compușii pe bază de cupru, cum ar fi sulfatul de cupru tribazic și hidroxidul de cupru. Acestea sunt utilizate în principal pentru protecția culturilor perene și legumicole împotriva bolilor, fiind apreciate pentru eficiența și costurile accesibile. Sulful pur domină piața, cu un total de 400 de tone importate în perioada ianuarie - august 2024, urmat de sulfatul de cupru tribazic (139 de tone).

În rândurile fungicidelor pentru culturile de câmp, tebuconazolul se remarcă prin cele mai mari cantități importate, cu o tendință de creștere constantă în ultimii ani. În 2020, importurile au fost de 38 tone, însă acestea aproape că s-au triplat în 2021, ajungând la 106 tone. Ulterior, în 2022, cererea a scăzut ușor la 88 de tone, dar și-a revenit în 2023, cu un total de 105 tone, menținându- se la un nivel ridicat. În primele opt luni ale anului 2024, au fost importate deja 75 de tone.

Pe lângă tebuconazol în stare pură, amestecul de tebuconazol și azoxistrobin a înregistrat o creștere pronunțată: de la o cantitate neglijabilă în 2020 și 2021, importurile au crescut la 33 de tone în 2022, atingând 54 de tone în 2023 și continuând ascendent la 56 de tone în primele opt luni ale anului 2024. Acest amestec se regăsește în cunoscutul preparat Custodia 320 SC al companiei Adama și Tebaz Pro al holdingului olandez UPL Holdings.

Un alt fungicid utilizat pe larg în protecția culturilor de câmp este amestecul de tebuconazol și piraclostrobin, care a înregistrat o creștere pronunțată în ultimii ani. În 2020, această combinație nu apărea în statisticile de import, iar în 2022, s-a importat o cantitate experimentală de 2 tone, însă explozia reală a avut loc în 2023, când importurile au crescut brusc la 23 de tone, iar în primele opt luni ale anului 2024, această creștere a continuat, atingând 48 de tone. Această combinație este apreciată pentru eficiența sa împotriva unui spectru larg de boli fungice care afectează culturile de câmp, în special cerealele. Tebuconazolul, un fungicid sistemic, oferă protecție de lungă durată și control curativ, în timp ce piraclostrobinul aduce un efect preventiv. Amestecul dat se regăsește în produsul comercial Pilartep, fabricat de producătorul chinez Pilarquim, Shanghai.

În ceea ce privește valoarea importurilor de fungicide, se remarcă fluctuații de la an la an, în funcție de preferințele pieței. În fruntea importurilor se află combinația de trei substanțe active – protioconazol + spiroxamină + tebuconazol, regăsită în produsul comercial Falcon Pro, fabricat de compania Bayer, utilizat pentru tratarea orzului și grâului. Aceasta a înregistrat cea mai mare valoare importată, cu o evoluție de la 24,7 milioane lei în 2020, la 28,5 milioane lei în 2021 și până la 49,1 milioane lei în 2023. În primele opt luni ale anului 2024,importurile au totalizat de 16,4 milioane lei.

Tebuconazolul, unul dintre cele mai utilizate fungicide în tratatementul cerealelor și oleaginoaselor a cunoscut o creștere continuă a importurilor până în 2023. În 2020, valoarea importurilor a fost de 10,5 milioane lei, dar aceasta a crescut în 2021, ajungând la 27,3 milioane lei, și ulterior la 34,4 milioane lei în 2023. În primele opt luni ale anului 2024, valoarea importurilor a scăzut până la 15,2 milioane lei.

Combinația tebuconazol + azoxistrobin, regăsită în produsul Custodia 320 SC de la Adama, a înregistrat o creștere impresionantă. De la o valoare modestă de 84 mii lei în 2020, importurile au explodat la 24,3 milioane lei în 2022 și au continuat să crească, atingând 35,5 milioane lei în 2023. În 2024, în doar opt luni, această combinație a generat importuri de 28,6 milioane lei.

O altă combinație întâlnită pe larg este protioconazol+trifloxistrobin, utilizată în produsul Nativo Pro de la Bayer. Importurile acestei combinații au crescut constant, de la 6,2 milioane lei în 2020 la 18,4 milioane lei în 2022, stabilizându-se în jurul valorii de 16,7 milioane lei în 2023. În 2024, valoarea importurilor este deja de 17,6 milioane lei, ce indică un interes continuu.

Combinația tebuconazol + piraclostrobin, regăsită în produsul Pilartep al producătorului chinez Pilarquim (Shanghai), este un exemplu de succes recent. În 2021, valoarea importurilor a fost modestă, de doar 1 milion lei, însă aceasta a crescut treptat, ajungând la 7,8 milioane lei în 2023 și la 15,2 milioane lei în primele opt luni din 2024.

Tebuconazolul, una dintre cele mai răspândite substanțe active utilizate pentru tratamentul culturilor de câmp, se remarcă și prin faptul că este una dintre cele mai ieftine substanțe active importate. În formă pură, fără compuși adiționali, prețul tebuconazolului a evoluat în mod interesant în ultimii ani. În 2020, prețul mediu era de 274 lei/kg-l pe unitate, scăzând la 257 lei/kg- l în 2021, înainte de a urca la 333 lei/kg-l în 2022. În 2023, prețul a scăzut ușor la 328 lei/kg-l, iar în primele opt luni din 2024 a coborât pronunțat la 203 lei/kg-l. O asemenea reducere accentuată se datorează creșterii ofertei de produse generice mai accesibile, dar și cele originare din China.

Din substanțele active utilizate pentru tratarea cerealelor, fludioxonilul combinat cu metalaxil-M este una dintre cele mai accesibile opțiuni după tebuconazol. O altă combinație mai accesibilă ca preț este cea formată din cimoxanil și oxiclorura de cupru, utilizată pentru tratarea culturii de floarea- soarelui. 

La celălalt capăt al spectrului de prețuri se află substanțele active premium, cum ar fi fluxapiroxadul. În 2023, prețul mediu de import al acestei substanțe era de 2 518 lei//kg-l, iar în 2024 a scăzut ușor la 2433 lei//kg- l, menținându-și poziția ca cea mai scumpă substanță activă importată. Alte substanțe costisitoare includ proquinazidul, utilizat pentru tratarea grâului de toamnă și a orzului de primăvară. Prețul de import al acestei substanțe a fost de 2 442 lei/kg-l în 2023 și a scăzut la 2 206 lei/kg-l în 2024. De asemenea, destinat tratării grâului, a avut un preț de 1 678 lei/kg- l în 2023 și 1 640 lei/kg-l în primele 8 luni ale anului 2024. În mod similar, combinația bixafen + protioconazol, utilizat pentru tratarea grâului, a avut un preț de 1 388 lei/kg-l în 2023 și 1 349 lei/kg-l în 2024.

Substanțele active destinate culturilor oleaginoase, cum ar fi azoxistrobinul combinat cu difenoconazol au avut o evoluție interesantă a prețului. În 2023, această combinație avea un preț mediu de 959 lei/kg-l, care a scăzut ușor la 924 lei/kg-l în 2024. În ceea ce privește compușii care includ tebuconazolul, aceștia se situează la niveluri medii ale prețurilor de import. 

„Analiza prețurilor de import ale fungicidelor relevă un asortiment vast de substanțe active, cu o gamă largă de prețuri, de la produse accesibile, cum este tebuconazolul, la substanțe premium precum fluxapiroxadul. Totuși, substanțele active biologice, cum ar fi cele pe bază de Bacillus subtilis, sunt importate într-o măsură mai mică. Aceste produse, deși mai lente în acțiune, sunt mai ieftine și mai sigure pentru mediu, contribuind la reducerea poluării solului și apei. Ele reprezintă o soluție ecologică, susținând un management mai blând al agroecosistemelor. Viitorul agriculturii vede o creștere a importanței acestor produse, fapt care va oferi fermierilor opțiuni mai prietenoase cu mediul și sănătatea.

 

Marii producători de fungicide destinate culturilor de câmp își bazează portofoliile pe substanța activă tebuconazol, recunoscută pentru eficiența sa ridicată și costul relativ scăzut. Diversitatea produselor de pe piață provine din adăugarea la tebuconazol a altor substanțe active, cum ar fi azoxistrobinul, piraclostrobinul sau difenoconazolul. Aceste combinații aduc, în mod evident, un plus de complexitate și, uneori, de eficacitate împotriva anumitor boli, însă, ca efect secundar, conduc la creșterea excesivă a costului producției agricole.

 

Totuși, experiența agricolă arată că tebuconazolul în formă pură oferă o eficacitate comparabilă cu cea a preparatelor complexe care includ tebuconazol în combinație cu alți compuși, în special în condiții normale de infestare În contextul unor sezoane agricole mai slabe, cu recolte sub așteptări și prețuri mici de realizare a producției, utilizarea fungicidelor scumpe devine mai greu de justificat din punct de vedere economic. În astfel de situații, fermierii trebuie să adopte strategii mai economice, bazându-se pe soluții accesibile și eficiente”, a punctat Iurie Rija.

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!