Fitotehnie

Boli și dăunători la afin: Ce scheme de tratament pot fi aplicate pentru combatere

Author: AgroExpert
dăunători, afin - agroexpert.md

Combaterea bolilor la afin încă din stadiul incipient ne va ajuta să protejăm, în proporție cât mai mare, recolta. În cele ce urmează, trecem în revistă principalele probleme care pot apărea la această cultură.

Mumifierea fructelor de afin

Această boală, pe numele său științific Monilinia vaccinii-corymbosi, atacă atât ramurile, cât și florile, tufa având aspectul unei plante lovite de ger, scrie Cultivă profitabil.

Ciuperca pătrunde în ovarul florii, se dezvoltă odată cu tinerele fructe, iar când acestea ajung la maturitate, se îngălbenesc, putrezesc și cad.

Strângerea fructelor mumificate și arderea lor reduce simțitor rezerva de infecție. Aplicarea a 2-4 tratamente chimice cu zeamă bordeleza 0,5%, Zineb 0,3%, sulf muiabil 0,3%, zeama sulfocalcică 2% și alte fungicide din noua generație, reduc atacul cu 50-70%.

Arsura ramurilor

Se întâlnește frecvent pe tufele slăbite din plantațiile cu exces de apa și prost întreținute. Simptomele bolii apar mai întâi pe ramurile scurte, apoi se extind la celelalte ramuri din coroana.

Frunzele se ofilesc și devin brune. Plantele devin slab rezistente la ger. Combaterea se face prin evitarea factorilor care duc la slăbirea plantelor cum sunt excesul de apă, seceta, fertilizarea excesivă sau lipsa hranei. Toate parțile infectate se taie și se ard.

Făinarea

În cadrul acestui tip de problemă la afin apar pe frunze pete de culoare albă. Această boală e frecventă pentru multe soiuri de fructe. Prin urmare, țesuturile afectate se usucă. Se recomandă tratamente chimice în perioada de vegetație cu fungicide.

Gărgărița fructelor de afin

Insecta hibernează în sol, sub frunziș, și devine activă primăvara la începutul înfloririi, hrănindu-se cu frunze și flori. Aceasta are culoarea brună închis, cu pete deschise pe spate și cu 4 umflături pe aripi.

Combaterea se face cu insecticide, primul tratament se efectuează înainte de înflorit, iar al 2-lea - după legarea fructelor.

Gărgărița florilor de afin

Insecta este mică, de culoare roșie închis și iernează ca adult. Primăvara depune ouăle în muguri, la baza florilor, iar larvele consumă toate părțile florii. Acestea nu se mai deschid, ci se ofilesc și cad. Se combate cu insecticide aplicate în fenofaza dezmuguritului.

Alți dăunători care apar la afin sunt: musca afinului, cicada afinului, viermele fructelor de afin și păduchii țestoși.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!