Fitotehnie

VIDEO//Protecția integrată la cultura caisului

Author: AgroExpert
cultura caisului - agroexpert.md

În ultimii ani, protecția livezilor de cais contra bolilor și dăunătorilor este o provocare pentru producătorii de fructe. Aceasta se datorează atât condițiilor climaterice nefavorabile ce slăbesc imunitatea pomilor, cât și gamei reduse de produse fitosanitare omologate la această cultură. În cele ce urmează vă prezentăm bolile și dăunătorii de bază întâlniți la specia caisului, dar și soluțiile actuale de combatere ale lor.

„Vorbim despre cultura caiselor și problemele care le avem lângă domeniul de protecția culturii. La cais, avem ca și la toate culturile, boli care ne afectează de ciupercă, bacteriene și virotice. Cele mai grave boli pentru cultura caisului se consideră clasterosporioza și monilioza. O altă problemă este menținerea sub control a bolilor bacteriene, caracteristice plantațiilor tinere de cais”, punctează Alexandra Braghiș, consultantă protecția plantelor.

Printre dăunătorii întâlniți se regăsesc Molia orientală și Molia vărgată a fructelor. 

Tratamentele de bază pentru menținerea sub control a bolilor la culturile pomicole și obținerea unei roade bogate sunt cele realizate după recoltare, efectuate toamna și în perioada de umflare a mugurilor. Potrivit experților, pentru a avea o cantitate redusă de reziduuri în fructe este recomandată utilizarea produselor cu grad redus de toxicitate și cu o perioadă redusă de pauză, necesară de respectat până la recoltarea fructelor.

Toate recomandările au drept scop reducerea rezervei de infecție pentru noul sezon de vegetație.

Mai multe detalii despre protecția integrată a caisului aflați vizionând videoul ce urmează. Acesta a fost realizat cu suportul proiectului USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală (Dezvoltăm Moldova Rurală).

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!