Știri din Moldova

A 7-a reuniune a Sub-Comitetului Republica Moldova - Uniunea Europeană pentru Măsurile Sanitare și Fitosanitare

Membrii Sub-Comitetului Republica Moldova - Uniunea Europeană pentru Măsurile Sanitare și Fitosanitare (SPS), s-au întrunit la cea de-a 7-a reuniune, în format on-line. În cadrul evenimentului au fost discutate subiecte ce fac referință la agenda de cooperare în domeniul angajamentelor SPS, prevăzute în Acordul de Asociere şi DCFTA.

Astfel, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a prezentat Delegației Uniunii Europene progresul obținut în cele 18 luni de raportare, prin alinierea actelor naționale la normele Uniunii Europene, conform Planului Național de Acțiuni privind implementarea Acordului de Asociere, acumulând un total de 161 de acte transpuse din cele 241 propuse. Un alt subiect important a constituit Conceptul Strategiei „De la fermă la furculiță” pentru un sistem alimentar echitabil, sănătos și ecologic, dezvoltat de Uniunea Europeană, prin prisma căruia Secretarul General al MAIA, Anatol Fala, a reliefat importanța documentului pentru Republica Moldova și necesitatea integrării acestuia în prioritățile documentelor de politici naționale.

În context, oficialii europeni au salutat conlucrarea eficientă atât în cadrul Sub-Comitetului SPS, cât şi avansarea dialogului pe aspecte ce ţin de autorizarea producţiei moldoveneşti pentru export pe piaţa UE. În acest sens, au fost apreciate eforturile comune în obţinerea dreptului de a exporta produse lactate autohtone pe piaţa comunitară, precum şi rezultatele misiunilor de audit efectuate în anul curent, la care au contribuit partenerii lituanieni prin intermediul proiectului TWINNING ”Sprijin suplimentar pentru agricultură, dezvoltare rurală și siguranța alimentară”.

Cea de-a 7-a reuniune a Sub-Comitetului Moldova-Uniunea Europeană SPS s-a desfăşurat cu participarea reprezentanţilor Agenţiei Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Economiei, precum şi a experţilor Directoratului General pentru Sănătate și Siguranţa Alimentară (DG SANTE) şi ai Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!