Din cauza secetei, recoltarea nucilor a început mai târziu. Specialiştii prognozează o recoltă de până la 28 de mii de tone de nuci care, în mare parte, va ajunge la export. Anul trecut, prețul mediu de export a fost de 1,40 dolari pentru un kilogram de nuci în coajă.
Ecaterina Medviţchi deține în Slobozia-Dușca 70 de hectare de livadă de nuci și toată producţia este exportată în Turcia, Albania, Azerbaidjan şi Italia.
„Noi nu exportăm miez, doar nucă în coajă. Anul acesta posibil să fie peste doi dolari. Poate va fi şi 2,5 dolari, asta depinde de piaţă. Este o singură problemă care a apărut din an, cota din Turcia a fost îndeplinită şi pentru anul 2023”, spune Ecaterina Medviţchi.
Republica Moldova exportă aproape 30 de mii de tone de nuci în fiecare an. O mare cantitate este adusă de spe culanți din Ucraina pentru a fi exportată apoi la prețuri mai mari.
„Foarte puţin importăm. Doar, fie pentru procesare, pentru spargere şi reexport, în cea mai mare parte este vorba despre nuca ce vine din Franţa sau importăm din Ucraina miezul de nucă pentru reexport. Un fenomen mai puţin plăcut pentru producătorii locali, dar care există de mulţi ani şi este o realitate”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă.
Înființarea unei livezi de nuci este una dintre cele mai bune investiții în acest moment, susțin specialiștii din piața agricolă. Ei estimează că există un deficit de până 100 de mii de tone de miez de nucă în fiecare an, la nivel mondial. Cei mai mari cumpărători de nucă provin din țările arabe, dar se fac exporturi bune și către Spania sau Grecia.
În Republica Moldova sunt aproape de 25 de mii de hectare de livezi de nuc.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!