Aprobat cu o întârziere de peste două luni și cam modest atât la capitolul venituri, cât și cheltuieli. Așa califică experții bugetul de stat, aprobat astăzi de Guvern. Ei recomandă autorităților să se concentreze pe reducerea deficitului și sugerează că pot face asta prin contracararea practicilor financiare ilegale.
Proiectul bugetului public național a fost publicat la data de 28 noiembrie, iar asta înseamnă că cetățenii, societatea civilă și experții au avut la dispoziție doar trei zile pentru a analiza documentul cu peste 400 de pagini.
În același timp, potrivit experților în finanțe publice, calendarul bugetar prevede că planul trebuie aprobat de Guvern până la 15 octombrie, iar asta înseamnă că termenul a fost depășit cu mai mult de două luni, scrie TV8.
O altă neregulă depistată de expertul Marin Gospodarenco este că limita deficitului este de 4,6 procente și depășește plafonul de 2,5 la sută stabilit de lege.
„Cred că ministerul Finanțelor va întreprinde măsuri de reducere a acestui deficit până la 12 sau 10 miliarde. Și va scădea până la trei procente. Pentru a crește veniturile bugetare, autoritățile urmează să lupte mai asiduu cu contrabanda. Aceeași contrabandă de țigări. De cealaltă parte avem Serviciul Fiscal care trebuie să lupte cu salariile în plic. Avem în jur de două miliarde în subsolurile economiei noastre. Bani care pot veni în bugetul public național”.
Și expertul economic, Viorel Gîrbu, crede că bugetul pentru anul viitor este unul modest.
„O dinamică destul de modestă a economiei naționale. Nu sunt generale venituri suficiente. Astfel, nu vedem o dinamică foarte importantă. Și la Taxa pe Valoare Adăugată vedem o creștere de doar patru procente. Partea de cheltuieli practic stagnează. E la același nivel cât a fost în 2023. Aici nu trebuie să fii specialist ca să înțelegi că cheltuielile trebuie să crească cel puțin la mărimea ratei inflației”.
Viorel Gîrbu a remarcat și reducerea veniturilor provenite din granturi, dar spune că situația se poate schimba pe parcursul anului, așa cum suporturile financiare, de regulă, sunt anunțate spontan.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!