Știri din Moldova

Câți foști titulari de patentă au trecut la activitate independentă în trei săptămâni

Author: AgroExpert
tranziție patentă activitate independentă - agroexpert.md
În trei săptămâni de la intrarea în vigoare a noii reforme fiscale, 1.134 de foști titulari de patentă au tranzitat la noul regim fiscal de activitate independentă. Totodată, dintre aceștia, 344 de oameni au depus cereri la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), pentru a le fi compensate cheltuielile de tranziție.
„Asta înseamnă că acești oameni deja și-au procurat aparat de casă, au mers la FISC, s-au înregistrat și deja pot lucra în continuare legal”, a menționat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Orice fost titular de patentă care tranzitează la activitatea independentă poate să beneficieze de compensarea cheltuielilor, până la 10 mii de lei. Tot ce trebuie să facă este să depună până la 31 august cerere pentru a primi acest ajutor din partea Guvernului.
„Încurajez foștii patentari să treacă la noul regim fiscal, unul simplificat și cu beneficii atât pentru comercianți, cât și pentru consumatori. Vom continua să îi sprijinim în această tranziție”, a adăugat oficialul.

Potrivit directorului Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru, noul regim fiscal are mai multe beneficii, precum: majorarea limitei venitului obținut, perioadă nelimitată de activitate și cel mai mic impozit pe venit din Europa, modalitate de achitare comodă a impozitului de venit, fără raportare și evidență contabilă.

„Încurajăm trecerea la noul regim fiscal, unul simplificat și cu beneficii atât pentru comercianți, cât și pentru consumatori. Vom continua să acordăm sprijinul necesar în această perioadă de tranziție. Regimul fiscal simplificat pe care îl promovăm este conceput pentru a reduce birocrația și povara administrativă. Acest lucru va permite foștilor titulari ai patentei de întreprinzător să își concentreze eforturile asupra activității lor comerciale, în loc să fie implicați într-un proces complicat de înregistrare și raportare fiscală”, a declarat Petru Rotaru.

Amintim că, din 1 iulie 2023, activitatea în bază de patentă este înlocuită cu un regim fiscal simplificat – activitatea independentă. Astfel, toți cei care fac comerț cu amănuntul în piețe sau unități comerciale au obligativitatea de a trece la acest regim fiscal. Totodată, Guvernul a aprobat regulamentul privind modul de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente.

Spre deosebire de patentă, antreprenoriatul independent prevede obligativitatea deținerii unei case de marcat și emiterea cecurilor. Dacă taxa pentru patentă a variat între 200 și 700 de lei lunar, antreprenorul independent va trebui să achite 1% din volumul de vânzări, dar nu mai puțin de 3.000 de lei pe an. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!