⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!
Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, consideră că decizia României de a introduce sistemul de autorizații la importurile cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina și Republica Moldova ar afecta agricultorii micro, mici și mijlocii.
„Autorizație urmează să fie eliberată pentru fiecare operațiune de import după un control minuțios din partea mai multor autorități abilitate. Eu cred că în realitate aceasta măsura este una de prohibiție pentru import de cereale, floare soarelui și rapiță”, precizează Alexandru Slusari.
Potrivit acestuia, un motiv pentru Guvernul României să aplice mecanismul de autorizații și pentru țara noastră ar fi că asociațiile de fermieri din România au înaintat un demers către autoritățile lor cu plângere precum că din Moldova se face reexportul producției ucrainene.
„În primăvară, cinci țări vecine din bazinul Mării Negre au interzis importuri de cereale și oleaginoase din Ucraina, iar mai apoi aceasta măsura a fost legiferată prin decizia comisarului UE pentru agricultură. Atunci, Forța Fermierilor a insistat ca Republica Moldova să sincronizeze acțiunile cu aceste state și la fel să introducă restricții la import. Am fost etichetați ca dușmanii Ucrainei. Între timp, asociațiile de fermieri din România au înaintat un demers către autoritățile lor cu plângere precum că din Moldova, care nu a interzis importuri de grâu, porumb, floare soarelui și rapiță din Ucraina, se face reexportul producției ucrainene. Iată cum a apărut un motiv serios pentru Guvernul României să aplice mecanismul de autorizații și pentru țara noastră”, susține directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor.
Totodată, Alexandr Slusari a specificat că după prăbușirea exporturilor cerealelor și oleaginoaselor moldovenești în Turcia, circa 45 % din exportul acestor tipuri de produse merge în România. Închiderea sau limitarea exporturilor în România poate fi ultima lovitură pentru acești agricultori.
„Este datoria enormă a Guvernului Moldova să corecteze acum repede politica sa anterioară distructivă pentru agricultorii autohtoni. În primul rând să negocieze și să obțină de la autoritățile române continuarea exporturilor libere a cerealelor și floarei soarelui în țara, care este mai mult ca vecinul nostru. Totodată, în paralel importul grâului, porumbului și floarei soarelui din Ucraina în Moldova să fie interzis de-facto cel puțin până la 31 martie 2024”, adaugă acesta.