Știri din Moldova

CFM - afectată de scăderea exporturilor ucrainene pe cale ferată

Author: AgroExpert
CFM - afectată de scăderea exporturilor ucrainene pe cale ferată - agroexpert.md

Cantitatea de mărfuri exportate de Ucraina prin cale ferată a înregistrat o scădere semnificativă, afectând veniturile Căilor Ferate din Moldova (CFM). Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

„Ucraina trecuseră pe cale ferată parțial, dar din momentul când s-a deschis portul Odesa și celelalte porturi ale lor, tranzitarea Republicii Moldova s-a redus la maxim. Adică, practic era o sursă de venit pentru Căile Ferate din Moldova, destul de importantă și din păcate s-a redus în totalizate sau aproximativ”, a menționat Vladimir Bolea, scrie Radio Moldova.

Și fostul director CFM, Oleg Tofilat, a declarat că veniturile întreprinderii s-au diminuat din motiv că a scăzut cantitatea de mărfuri exportate din Ucraina în România.

Citește și: Impactul licențierii importurilor de oleaginoase: Analiza Expertului Iurie Rija

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul acestui an. Un proiect de lege care prevede importul de grâu, porumb și floarea-soarelui exclusiv în baza licențelor a fost adoptat de către Parlament. La propunerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, care va elibera aceste acte permisive, termenul va putea fi extins cu cel mult 12 luni.

Votat de Parlament: Importul de cereale și oleaginoase va fi licențiat

Amintim că, măsura de licențiere a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost funcțională în perioada stării de urgență (până pe 31 decembrie 2023). Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen-limită până pe 26 iunie curent.

n toată această perioadă, în total, au fost acordate 12 licențe pentru importul a circa 69.5 mii tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1200 tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie din soiuri care nu se cultivă în Republica Moldova și circa 44 de tone sunt de porumb pentru pop-corn, din soiuri și hibrizi care nu se cultivă în țară.

Recomandăm și: S-au importat sau nu cereale? MAIA prezintă doar numărul de solicitări

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!