Guvernul continuă să subvenționeze agenții economici de stat, în anul 2022 pentru subvenții fiind aprobate alocații în sumă de circa 4,56 miliarde lei, susţine Curtea de Conturi în raportul Raportul anual 2022.
Potrivit Curţii de Conturi, din această sumă au fost executate aproximativ 4,24 miliarde lei sau 93,0%, scrie Mold-street.
Cel mai mare beneficiar – Administrația de Stat a Drumurilor
„Analiza comparativă cu anul 2021 constată o creștere a cheltuielilor executate pentru subvenții cu 894,7 milioane lei (26,8%). La finele anului au fost înregistrate solduri nevalorificate în sumă de 218,9 milioane lei”, precizează instituţia.
Din totalul subvențiilor executate în cadrul Autorităţilor Publice Centrale (APC), în anul 2022 ponderea cea mai semnificativă revine: Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR) – 44,5% (1,89 miliarde lei), urmat fiind de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare – 37,9% (1,61 miliarde lei), Ministerul Mediului – 3,3% (140,4 milioane lei), Ministerul Muncii şi Protecţiei Socialle – 2,2% (92,6 milioane lei) etc.
Printre instituțiile şi întreprinderile de stat beneficiare de subvenții, Curtea de Conturi evidențiază alocarea mijloacelor de la Bugetul de stat către Întreprinderea de stat „Administrația de Stat a Drumurilor” (ASD) – 1,62 miliarde lei sau circa 36% din totallul subvenţiilor alocate anul trecut.
ASD este urmată la mare distanţă de SA Energocom – cu 243,6 milioane lei, Compania „Teleradio-Moldova” – 137,3 milioane lei, Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare – 70,9 milioane lei, Întreprinderea de stat „Organizația Concertistică și de Impresariat „Moldova-Concert”” – 27,7 milioane lei, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” – 20,9 milioane lei şi „Pensiunea din Holercani” – 6,8 milioane lei etc.
Ce sunt subvenţiile de stat
Potrivit legislaţiei, subvențiile sunt plăţi achitate entităților producătoare sau prestatoare de servicii, cu scopul de a influenţa procesul de producere sau preţurile de livrare. Subvențiile includ transferurile pentru compensarea pierderilor suportate în procesul de producție sau prestare a serviciilor, ca rezultat al menţinerii preţurilor la un nivel mai jos de costuri atunci când politicile economice şi sociale au fost stabilite de stat, pentru compensarea parțială a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, pentru procurarea utilajului şi materiei prime, pentru compensarea diferenței de preț sau tarif la servicii producătorilor sau prestatorilor de servicii, efectuată în folosul tuturor cetățenilor.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!