Știri din Moldova

Convenția de la Rotterdam, privind comerțul cu produși chimici și pesticide: 25 de ani de la adoptare

Author: AgroExpert
Convenția Rotterdam comerț produse chimice pesticide 25 de ani - agroexpert.md

Pe 10 septembrie, se împlinesc 25 de ani de la adoptarea Convenției de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștința de cauză, aplicabilă anumitor produși chimici periculoși și pesticidelor care fac obiectul comerțul internațional. Republica Moldova a aderat la Convenție la 25 noiembrie 2004, prin adoptarea unei legi privind ratificarea documentului internațional, intrată în vigoare la 27 aprilie 2005.

Peste 170 de țări au desemnat aproximativ 265 de autorități naționale, care să acționeze în numele lor în îndeplinirea funcțiilor administrative cerute de Convenție.

Scopul Convenției este de a proteja sănătatea populației și mediul de eventuale daune și de a contribui la utilizarea rațională, din punctul de vedere ecologic, a produșilor chimici periculoși, precum și asistența tehnică necesară dezvoltării infrastructurilor și capacităților, care să permită gestionarea produșilor chimici reprezintă oportunități de colaborare și beneficiile pentru țările în curs de dezvoltare și țările cu economie în tranziție, cum este Republica Moldova.

Ministerul Mediului a asigurat implementarea Convenției în primul rând prin dezvoltarea bazei legislative. Cele mai relevante acțiuni care au contribuit și la accesarea unor investiții pentru soluționarea problemelor de mediu din Republica Moldova a fost adoptarea unei politici strategice în domeniul substanțelor chimice: Programul național privind managementul durabil al substanțelor chimice în Republica Moldova. Acesta a permis realizarea unor acțiuni concrete, care au contribuit la evaluarea situației pesticidelor învechite, acumulate în trecut pe teritoriul Republicii Moldova, cu accesarea finisaților din diverse surse internaționale, asigurând cofinanțarea și din Fondul național ce mediu, cu eliminarea etapizată a acestora în țările europene, în instalații de incinerare, activități care continuă până în prezent.

A fost asigurat un spectru mai larg de reglementări a substanțelor și produselor chimice prin adoptarea Legii privind substanțele chimice, prin care s-au pus bazele pentru dezvoltarea cadrului normativ în conformitate cu tratatele internaționale și directivele europene. Este vorba de Regulamentul privind exportul și importul de produse chimice periculoase, prin care a fost creat mecanismul de aplicare a Convenției de la Rotterdam, care prevede proceduri de notificare a exportului și de primire a consimțământului prealabil în cunoștință de cauză pentru exportul produselor chimice periculoase, care sunt interzise sau supuse unor restricții severe în Republica Moldova, promovarea responsabilităților și eforturilor comune de cooperare în domeniul transportului internațional de produse chimice periculoase,  în vederea protejării  sănătății  umane și a mediului de daunele potențiale, utilizarea corectă din punct de vedere ecologic a produselor chimice periculoase.

La etapa actuală, Ministerul Mediului se conformează politicilor tratatelor internaționale la care este parte,  acestea fiind axate pe sinergia Convențiilor: Rotterdam, Stockholm, Basel și Minamata, care creează o platforma unică de politici în domeniul substanțelor chimice și deșeurilor periculoase, generate de acestea, asigurând prioritizarea acțiunilor în relație cu problemele care intervin la nivelul statelor în procesul de implementare a Convențiilor.

Convenția de la Rotterdam se referă la creșterea dramatică a producției și comerțului chimic. În ultimele trei decenii acesta a stârnit îngrijorări cu privire la potențialele riscuri prezentate de substanțele chimice și pesticide periculoase. Țările care nu au infrastructură adecvată pentru a monitoriza importul și utilizarea acestor substanțe chimice sunt deosebit de vulnerabile. Ca răspuns la aceste preocupări, UNEP și FAO au dezvoltat și promovat programe de schimb voluntar de informații, care au permis guvernelor să dispună de informațiile necesare, ce le permit să evalueze riscurile substanțelor chimice periculoase și să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la viitorul lor import.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!