Anual, în perioada sărbătorilor de iarnă, în special de Revelion, în toată lumea se folosesc mii de tone de artificii, petarde și alte produse pirotehnice. Acestea sunt periculoase nu doar pentru oameni, ci și pentru păsări și animale.
Artificiile și instalațiile pirotehnice sunt un dezastru pentru păsările sălbatice. În urma exploziilor, petardele și focurile de artificii elimină o încărcătură masivă de elemente chimice formând nori toxici, care rămân în atmosferă timp de mai multe zile, prin care păsările sunt nevoite să zboare și să inhaleze acest aer dăunător, informează Agenția de Mediu.
De asemenea, artificiile le pot afecta vederea, iar păsările își pierd capacitatea de a zbura normal, speriate și dezorientate, se pot izbi de clădiri, panouri, copaci sau de alte obiecte provocându-le moartea multora dintre ele.
Totodată, artificiile și materialele explozive cauzează traume grave pentru animale, printre acestea se numără pierderea auzului, frica, stresul.
„Speriate de focurile de artificii, fie mor de spaimă, fie debusolate fug spre destinații necunoscute, iar unele dintre ele sfârșesc sub roțile automobilelor. Auzul animalelor este mult mai sensibil decât al oamenilor, motiv pentru care zgomotele foarte puternice le sperie și le provoacă un disconfort psihologic considerabil”, susțin specialiștii de la Agenția de Mediu.
Animalele de companie sunt, de asemenea, foarte speriate de sclipirile de lumină puternică, de trepidațiile solului și sunt sensibile la mirosul de ozon, pe care îl asociază cu furtunile.
Pentru efectele sale colorate, în focurile de artificii se adaugă substanțe periculoase pentru viața omului și pentru întregul ecosistem. În urma exploziilor acestora, fumul produs generează în atmosferă oxizi de azot, oxizi ai sulfului, ai metalelor, microparticule, funingine și compuși organici parțial oxidați (nearși), care contribuie direct la poluarea mediului ambiant.
„În perioada 23 decembrie 2022 și 09 ianuarie 2023, ca rezultat al măsurătorilor înregistrate privind calitatea aerului, în Chișinău s-au atestat creșteri ale nivelului poluării aerului. Creșterea concentrațiilor a fost favorizată atât de efectele focurilor de artificii, precum și de condițiile meteorologice”, specifică Agenția de Mediu.