Cu referire la interconectarea rețelelor de energie electrică, ambasadorul a reiterat necesitatea finalizării proiectelor în derulare, în special linia Vulcănești-Chișinău și stația back to back de la Vulcănești.
România sprijină Republica Moldova în asigurarea unei mai mari eficiențe energetice. Daniel Ioniță a adus în acest sens exemplul satului Feștelița, unde recent a fost inaugurat unui parc fotovoltaic și unele noi edificii, cu sprijinul României.
Daniel Ioniță a subliniat importanța racordării Republicii Moldova la politicile europene în domeniul energiei regenerabile.
„Comisia Europeană a adoptat în această săptămână raportul privind starea Uniunii Energetice în 2021, care evaluează progresele înregistrate de UE în realizarea tranziției către o energie curată la aproape doi ani de la lansarea Parteneriatului Verde European. Raportul arată că în 2020 sursele regenerabile de energie au depășit pentru prima dată combustibilii fosili, ca sursă principală de energie în UE, generând 38% din energia electrică, față de 37% în cazul combustibililor fosili. Până în prezent 9 state membre ale UE au eliminat deja cărbunele, alte 13 s-au angajat să-l elimine treptat până la o anumită dată, iar 4 analizează posibile calendare de eliminare. În 2020 emisiile de gaze cu efect de seră din spațiul UE 27 au scăzut cu aproape 10% față de anul 2019 – o scădere record a emisiilor, datorată în principal pandemiei COVID-19, aducând reducerea globală a emisiilor la circa 31%, comparativ cu nivelul anului 1990”, a relatat Daniel Ioniță.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „EU debates café: Avansarea cunoașterii și expertizei privind instituțiile și politicile UE în Republica Moldova”, implementat de IPRE în cooperare cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova și cu sprijinul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.