Executivul a adoptat cerințe și măsuri pentru prevenirea și combaterea utilizării nejustificate a subvențiilor acordate din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR). În acest sens, a fost aprobat Regulamentul privind procedura de introducere și, după caz, de excludere a subiecților subvenționării în/din Lista de interdicție a subiecților subvenționării.
Prevederile documentului au scopul de a disciplina și responsabiliza beneficiarii de subvenții, precum și de a spori eficiența în distribuirea resurselor financiare din bugetul de stat.
Proiectul prevede că Lista de interdicție va fi întocmită și ținută de AIPA, care este structură organizațională din sfera de competență a MAIA, responsabilă de gestionarea și controlul FNDAMR. De asemenea, documentul stabilește că subiecții subvenționării incluși în Lista de interdicție nu vor putea beneficia de subvenții pentru o perioadă de 5 ani.
Temeiuri pentru includerea în Lista de interdicție sunt următoarele:
- actul prin care se constată contravenția;
- hotărârea definitivă și irevocabilă a instanței de judecată;
- decizia de retragere a actului administrativ favorabil ilegal de acordare a subvenției;
- contractul administrativ de subvenționare ilegal.
De asemenea, documentul stabilește că subiecții subvenționării incluși în Lista de interdicție nu vor putea beneficia de subvenții pentru o perioadă de 5 ani. Proiectul propune ca la data împlinirii termenului prevăzut în actul administrativ, subiectul subvenționării se consideră exclus din Lista de interdicție.
Totodată, proiectul prevede și cazuri exprese de excludere din Lista de interdicție înainte de expirarea termenului. Implementarea hotărârii de Guvern va fi asigurată de către Agenție, iar monitorizarea va fi efectuată în baza următorilor indicatori de performanță:
1) numărul subiecților subvenționării incluși în Lista de interdicție;
2) valoarea subvenției solicitate și/sau acordate, după caz, rambursate.
„Este oportun de a menține condiția de intervenție a statului pentru prevenirea și combaterea utilizării nejustificate a mijloacelor FNDAMR, precum și pentru a disciplina subiecții subvenționării în procesul de solicitare și utilizare a subvenției. Tot în acest context, se propune ca prezenta hotărâre să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, dat fiind că, procesul de depunere a cererilor pentru mai multe forme de subvenționare, a început din luna iulie curent”, se arată în nota informativă.
În perioada anilor 2017-2022, în Lista de interdicţie au fost incluși 8 solicitanți de subvenții, după cum urmează:
- pe parcursul anului 2017- un solicitant;
- pe parcursul anului 2018 – 6 solicitanți;
- pe parcursul anului 2021 – un solicitant.
„Drept rezultat, această condiție de reglementare a contribuit la stoparea și neadmiterea utilizării nejustificate a mijloacelor FNDAMR, precum și la evitarea prejudiciilor cauzate bugetului de stat în valoare de 1.690.836 de lei”, susțin autoritățile.