Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova elaborează un pachet de măsuri de sprijin pentru anul 2025, vizând consolidarea sectorului agricol și susținerea fermierilor.
„Pentru anul 2025, Ministerul Agriculturii lucrează la elaborări de noi programe de suport și susținere pentru diferite categorii de agricultori din Republica Moldova, ca și modele de sprijin. Evident că noi înțelegem că dezvoltarea rurală și a localităților din satele noastre poate fi făcută numai în baza activității economice și a unei politici coerente de dezvoltare pe segmentul economic. Și atunci când vorbim despre segmentul economic din satele din Republica Moldova, evident că vorbim despre agricultorii, în primul rând, care își facă activitatea sa în fiecare zi”, a declarat ministrul Vladimir Bolea.
Printre principalele măsuri anunțate se numără:
- Subvenții la hectar pentru legumicultori și cultivatorii de sfeclă de zahăr
- Subvenții în avans de până la 50% pentru proiecte complexe destinate fermierilor mari (ex.: linii de sortare și ambalare)
- Suport majorat pentru fermele de familie până în 70 ha;
- Investiții în proiecte de irigare în colaborare cu parteneri internaționali;
„Pe segmentul de micro și mici fermieri din Republica Moldova sau fermele de familie în din Republica Moldova, de-a lungul anilor, suportul nu a fost, din punctul meu de vedere, suficient și din acest considerent, Ministerul Agriculturii elaborează diferite noi forme de sprijin pentru aceste categorii care privesc plățile la hectar pentru legumicultură, sfecla de zahăr. Identificăm posibilitățile pentru a introduce aceste forme de suport extrem de importante pentru acest tip de activitate. Vrem să elaborăm forme de suport pentru agricultorii care lucrează până în 70 de hectare, care sunt extrem de importanți ca și continuitatea vieții economice, sociale și în satele din Republica Moldova. Lucrăm la formă de sprijin financiară, lucrăm la creditul agricol cu o dobândă fixă, cu o perioadă mai lungă de rambursare a acestui credit, pentru a ajuta și a crea suport real agricultorilor din Republica Moldova pe segmentul de finanțare”.
Noi forme de susținere vor fi elaborate și pentru celelalte categorii de agricultori mari.
„Împreună cu ODA, elaborăm proiecte și pentru celelalte categorii de agricultori extrem de importanți care își fac aportul în dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova și a economiei. Vorbim de cei mijlocii și cei mari. ODA o să vină cu pachete de propuneri economico-financiare profitabile pentru agricultorii din acest segment. Agricultorii mari vor beneficia de subvenții în avans, vor beneficia de subvenții în etape cu 50 de procente programe de suport din partea statului pentru a crea plus valoarea așteptată în agricultura de Republica Moldova. Vor fi subvenționate linii sortare, linii de ambalare, ceea ce aduce plusvaloarea și în agricultură”, a conchis ministrul.
Te-ar putea interesa și: Ce transformări se anunță în Politica de subvenționare a agriculturii
Totodată, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare lucrează la elaborarea unui proiect de lege care va reglementa finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole din Republica Moldova. O schimbare majoră în noua politică de subvenționare va fi eliminarea subvențiilor post-investiție, care vor fi restructurate sub formă de investiții pe etape și în avans, începând cu anul 2025.