Agenția de mediu confirmă prezența unui nor de praf saharian, resimțit pe teritoriul Republicii Moldova, în data de 23 aprilie începând cu orele 00.00, care s-a menținut pe parcursul nopții spre 24 aprilie.
Reprezentanții instituției subliniază că picăturile de ploaie cu praf nu prezintă în aer un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția inconvenientelor estetice.
Condițiile meteorologice atestate ca precipitațiile atmosferice, au favorizat dispersarea particulelor de praf în atmosferă și ca rezultat nu au contribuit la acumularea lor în stratul atmosferic.
Particulele de praf s-au amestecat cu picăturile de ploaie depunându-se pe suprafața solului și astfel, conform observațiilor efectuate de Agenția de Mediu la stațiile automate din mun. Chișinău și s. Mateuți, r Rezina, în aer nu s-au înregistrat depășiri ale valorile concentrațiilor PM10 și PM 2,5.
În după-amiaza zilei de astăzi masa de aer încărcat cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de țară.
Precizăm că, Republica Moldova a fost acoperită de o masă de aer cu particule de praf saharian. Administrația Națională de Meteorologie din România a anunțat anterior că valul de praf saharian va afecta România în prima parte a zilei de marți, 23 aprilie, iar ulterior, această masă de aer se va deplasa spre nord-est.
Citește și: Norul de praf saharian a ajuns și în R. Moldova
Acest praf saharian este format din particule fine de nisip și sol care sunt ridicate din deșertul Sahara de vânturi puternice. Acest praf este transportat pe distanțe lungi, ajungând uneori chiar și în Europa. Pericolul asociat cu praful saharian provine în principal din dimensiunea mică a particulelor sale.
Particulele de praf saharian sunt suficient de fine pentru a fi inhalate profund în plămâni, ceea ce poate cauza o serie de probleme de sănătate, în special pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita.