Știri din Moldova

Подборка самых интересных новостей и статей за неделю с 3 по 9 июля 2023 года

Author: AgroExpert
самых интересных новостей - agroexpert.md

Focar de lăcuste în raionul Sîngerei. ANSA: Sunt 15 insecte la metru pătrat

Un fermier din raionul Sîngerei se confruntă cu o situație gravă în gospodăria sa, unde lăcustele au invadat câmpurile de floarea-soarelui. Cu o suprafață totală de 300 de hectare, agricultorul a observat că aproximativ 100 hectare cultivate cu floarea-soarelui dar și soia sunt afectate în mod semnificativ de acești dăunători. Responsabilii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au vizitat zona, însă fermierul este dezamăgit de faptul că nu s-au luat încă măsuri concrete de combatere.

Detalii pe agroexpert.md

У аграриев Молдовы есть возможность приобрести сельскохозяйственный дрон за полцены

Если фермер убежден в том, что именно этот элемент агротехнологии необходим его хозяйству, он найдет возможность его заполучить. Но над решением сопутствующих задач – в частности, если это вопрос немалых инвестиций - фермеру, возможно, придется трудиться не один год. Впрочем, есть способ ускорить процесс и получить многое из необходимого прямо сейчас. Так, воспользовавшись донорским финансированием, молдавские сельхозпроизводители уже получают, к примеру, необходимые им дроны.

Детали на agroexpert.md

Inovații și Performanță în Horticultură: Cum a fost la Ziua Fructelor 2023

Sute de fermieri, conducători şi specialiști ai întreprinderilor pomicole din ţară şi-au dat întâlnire la cea de-a V-a Expoziție specializată de tehnică şi inovații în domeniu, desfășurată sub genericul „Ziua Fructelor”. Evenimentul organizat într-o livadă modernă din raionul Telenești a servit drept o platforma pentru discuții despre tendințele din sectorul horticol, soluțiile de sporire a productivității și competitivității, precum și echipamente și inovații pentru lucrări mecanizate.

Detalii pe agroexpert.md

Cultivarea castraveților: Experiența lui Dumitru Mațuc și colaborarea cu FMC

Dumitru Mațuc din satul Corjeuți raionul Briceni a găsit o metodă eficientă de a crește și proteja culturile de castraveți, obținând rezultate remarcabile în ultimii ani. Utilizând tehnica de creștere pe spalier, cu irigare prin picurare, producătorul a reușit să mărească suprafața cultivată de la un hectar în 2019, la două hectare în prezent. Iar pentru a asigura sănătatea și dezvoltarea optimă a castraveților, Dumitru a colaborat cu reprezentanții FMC, beneficiind de o schemă de protecție adaptată nevoilor culturii sale. 

Detalii pe agroexpert.md

Комбайн DEUTZ-FAHR C7206 TS: эффективность, экономность, универсальность

DEUTZ-FAHR, один из лидеров в производстве сельскохозяйственных комбайнов, предлагает вниманию фермеров комбайн C7206 TS, отличающийся отлично производительностью и надежностью, а также некоторыми другими интересными техническими характеристиками и элегантным дизайном. Машина уже доступна у эксклюзивного дистрибьютора Deutz-Fahr в Республике Молдова - компании Agromotor Premium.

Детали на agroexpert.md

https://agroexpert.md/rus/partnerskie-materialy/luchshie-produkty-i-agrotehnologicheskie-resheniya-na-seminarah-imexagro

Сколько минеральных удобрений импортирует Республика Молдова и по какой цене

Удобрения используются для обеспечения растений необходимыми питательными веществами и увеличения урожайности. В Молдове используются различные типы удобрений, включая органические и минеральные удобрения (например, азотные, фосфорные, калийные удобрения). В идеале, необходимость сельского хозяйства РМ в минеральных удобрениях оценивается в 483 тыс. тонн, но в действительности молдавские фермеры обходятся только 20-50% от расчетной потребности в этом производственном ресурсе - в зависимости от ситуации (климатических условий - и в первую очередь осадков), отмечает Юрий Рижа, эксперт зернового рынка.

Детали на agroexpert.md

Anul 2023 aduce o roadă bogată de pomușoare în R. Moldova, fără probleme majore

În mijlocul sezonului de vară, condițiile climatice în Republica Moldova au fost favorabile dezvoltării pomușoarelor, iar producția și exporturile de fructe în Uniunea Europeană (UE) înregistrează o creștere semnificativă. Președinta Asociației ”Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco ne-a comunicat că anul 2023 se desfășoară fără probleme majore. Fermierii se bucură de o roadă abundentă, iar procesatorii sunt prezenți pe piață. Comparativ cu 2022, când exista o panică, situația este mult mai liniștită.

Detalii pe agroexpert.md

Corteva Agriscience obține prima certificare USDA pentru biostimulator

Corteva Agriscience a anunțat, că Utrisha™ N, un produs de fixare a azotului, pe bază de bacterie, a fost certificat ca USDA Process Verified Program (PVP) de către Departamentul Agriculturii al Statelor Unite.

Detalii pe agroexpert.md

Cultivarea orzului în Republica Moldova, în cifre. Analiza expertului Iurie Rija

În anul 2023 a fost  însămânțată o suprafață de 44 de mii de hectare cu orz, mai mică cu 19,4% comparativ cu 2022. În schimb indicatorul roadei medii la hectar se estimează să fie între 3,8- 4 tone/ha, mai mare cu 58% în raport cu anul precedent, când Yelds-ul a înregistrat valoarea de 3,4 t/ha. Astfel, în 2023, recolta globală așteptată la orz este de 167 – 175 de mii de tone, arată o analiză a expertului Iurie Rija.

Detalii pe agroexpert.md

Regulamentele privind măsurile de subvenționare în agricultură, aprobate. Care sunt condițiile de eligibilitate

Guvernul va oferi subvenții în avans de până la 4 milioane de lei pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural. Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul privind măsurile de subvenționare în avans și condițiile specifice de eligibilitate

Detalii pe agroexpert.md

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!