Știri din Moldova

Bolea: În luna mai am putea deschide apelul pentru depunerea dosarelor pentru subvenționare

Author: Fiodorov Ilinca
subvenții - agroexpert.md

Noul regulament cu privire la subvenționarea în agricultură și în mediul rural ar putea fi funcțional până la sfârșitul lunii mai. Precizarea a fost făcută pentru AGROEXPERT de către Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Totuși, oficialul punctează că deschiderea apelului pentru depunerea cererilor depinde de suplinirea fondului de subvenționare în agricultură cu 600 de milioane de lei, care urmează să fie aprobată la următoarea rectificare a bugetului de stat. 

„La începutul lunii februarie, MAIA a înaintat o scrisoare pentru următoarea rectificare bugetară la mijlocul lunii aprilie. Vorbim de 600 de milioane de lei pentru măsurile subvenționare: plățile per litru de lapte și cap de animal, acciza la motorină și reieșind din potențial o necesară. Dacă în mijlocul lunii aprilie se vor aloca banii, atunci de la începutul lunii mai – iunie agricultorii vor putea depinde solicitările pentru subvenționare”, a punctat Bolea.

Ministrul susține că regulamentul nu va întârzia, întrucât plățile pentru motorină și cele per litru de lapte sunt semestriale, iar agricultorii urmau să depună dosarele în luna iunie.

„Proiectul de lege urmează să fie supus votului și în lectura a doua. Noi între timp nu batem pasul pe loc, lucrăm în paralel pentru redactarea regulamentului. La faza finală vom avea discuții publice, întrucât este important ca mecanismele să fie în concordanță cu nevoile agricultorilor”, a mai punctat oficialul.

Începând cu 2023, mecanismul de subvenționare va prevedea oferirea subvențiilor per kilogramul de lapte livrat în baza facturilor și per cap de junincă până la prima fătare, ceea ce va încuraja investițiile în animale de înaltă productivitate și va îmbunătăți sprijinul pentru agricultori. Cifra vehiculată de autorități este de 3 lei/litru.

„Această cifră a reieșit din potențialul pe care-l are un animal. Din moment ce plătim în jur de 10.000 de lei pentru un cap de animal de înaltă productivitate și 7.000 de lei pentru rasele locale, am împărțit suma la cantitatea de lapte pe care o poate da acest animal și practic am ieșit la cifra de 3 lei”, explică oficialul.

În Republica Moldova sunt circa 220 de ferme de lapte, cu un efectiv de circa 14.000 de vaci. Până în anul 2025, MAIA își propune să majoreze potențialul până la număr de circa 20.000 de vaci înalt productive. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!