Știri din Moldova

Cooperarea joacă un rol important pentru agricultori în obținerea profitului

Author: AgroExpert
fermier asociere producție - AgroExpert.md

Globalizarea piețelor de desfacere, trecerea de la piețele en-gros la rețelele de magazine cu condiții mult mai dure de siguranță alimentară impun noi reguli în comerțul internațional.

Expertul în agricultură Viorel Chivriga susține că până nu demult tranzacțiile comerciale erau caracterizate prin cantități și loturi mici, cu o uniformitate redusă și comercializate, în mare parte, prin intermediul piețelor agricole urbane, atunci comerțul de azi se deosebește prin cantități raportate la mărimea rețelelor comerciale și omogenitate, care să nu facă deosebirea calitativa a produsului, indiferent în care punct al rețelei va fi comercializat.

„Mai mult decât atât, globalizarea presupune prezența pe rafturile rețelelor comerciale a produselor din întreaga lume, iar aici omogenitatea și siguranța mărfurilor mai este direct influențata și de preț. Pentru a concura pe piețele de desfacere este vital necesară o noua abordare în ceea ce privește producerea și anume asocierea în crearea și comercializarea produsului. Astfel, cooperarea joacă un rol din ce în ce mai determinant în efortul producătorilor agricoli de a obține profit. Prin cooperare se asigura acces la o gama larga de servicii, resurse naturale, informații și tehnologii, formare și ghidare profesională, care, în final, permit producătorilor autohtoni să concureze de la egal pe piața globală”, spune expertul.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a declarat de mai multe ori că problema cea  mai mare a fermierilor moldoveni e că nu pot asigura volume constate de producție. Aceștia sunt dispersați or, în cazul în care s-ar asocia lucrurile ar deveni mult mai simple.

„În Republica Moldova un fermier cultivă mere, altul prune. Or, agricultorii trebuie să cultive ceea ce se cere pe piață și pentru asta sunt importante asocierile. Unul are frigider, altul tractor, iar cooperând se pot atinge rezultate bune”, e de părere Bolea.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!