Știri din Moldova

Înființarea și administrarea afacerilor va fi simplificată

Author: AgroExpert
business companii administarre - AgroExpert.md

Afacerile din Republica Moldova pot fi lansate și gestionate de la distanță într-un mod simplificat, folosind instrumente digitale. Aceasta prevede un proiect de modificare în acest sens a unor reglementări privind dezvoltarea afacerilor la distanță în Republica Moldova (Dezvoltarea afacerilor la distanță în Moldova/Contactless Business in Moldova), pe care guvernul l-a aprobat miercuri la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Astfel, se propune eliminarea restricțiilor existente în deschiderea de la distanță și desfășurarea afacerilor în țara noastră. În acest sens, soluțiile de identificare și autentificare digitală (eKYC, eNotary și MobiSign) vor fi aplicate pentru diaspora și investitorii străini. De asemenea, procedura de identificare și înregistrare primară a străinilor se va desfășura cu atribuirea unui identificator unic al unei persoane fizice (IDNP) fără eliberarea actelor de identitate, chiar dacă persoana străină nu intră pe teritoriul Republicii Moldova. În același timp, vor fi înlăturate barierele în calea angajării la distanță a personalului, inclusiv a celor din străinătate, în condițiile în care economia națională se confruntă cu un deficit de forță de muncă calificată.

„Ca urmare, vom obține o reducere a cheltuielilor nejustificate pentru antreprenori prin utilizarea instrumentelor digitale, facilitând accesul la servicii digitale pentru antreprenori, investitori străini și diaspora”, - a declarat Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

„Creăm un cadru legal suficient pentru dezvoltarea afacerilor la distanță în Moldova. Aceasta înseamnă că investitorii, fie că sunt străini sau reprezentanți ai diasporei, care doresc să dezvolte afaceri în țara noastră, nu vor mai avea nevoie să fie prezenți fizic în instituțiile de stat ale Moldovei, vor trebui doar să deschidă un telefon conectat la Internet și toate mișcările vor fi disponibile”, - a mai adăugat oficialul.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Urmărește știrile Agroexpert pe ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!