Агроменеджмент

Acarioza la albine: simptome, tratament și prevenire

Автор: AgroExpert
acarioza albine - agroexpert.md

Acarioza la albine este o boală gravă care atacă albinele, cauzată de paraziți din familia acarienilor numiți Acarapis Woodi, care pătrund prin perișorii moi de la intrarea primei perechi astigmatelor toracice a albinelor tinere.

Acești paraziți ajung apoi în trahee și aici se înmulțesc. Albinele mature, de 12-15 zile, nu mai pot fi atacate, căci perișorii stigmatelor întărindu-se, devin țepoși și barează intrarea paraziților.

Detalii despre acești paraziți

Femela acarianului are lungimea de 123-180 și lățimea de 76-100 de microni, iar masculul numai 96-102 lungime și 60-63 de microni lățime, scrie Cultivă Profitabil.

După împerechere, femela depune în învelișul traheei albinei 20-30 de oua din care eclozioneaza după 14 zile prima generație. Atât parazitul adult, cât și descendenta, se hrănesc cu hemolimfa gazdei. 

Înmulțindu-se, ei secretă toxine care afectează nervii motori ai aripilor, paralizându-le, iar pe de altă parte, traheele obturate de numărul lor din ce în ce mai mare, împiedică normala funcționare a căilor respiratorii.

Acarioza la albine: simptomele bolii

Simptomele caracteristice apar mai ales la începutul primăverii, când pe fundul stupului se vad multe albine moarte fără aripi. Cele muribunde ies din stup abia târându-se și mor curând.

În timpul iernii, albinele stând în ghem, infecția se produce în masă și de aceea pierderile în primăvară sunt mari. Acarienii găsesc posibilități de înmulțire chiar și vara, când timpul e rece și ploios, iar albinele sunt silite sa stea aproape unele de altele ca să păstreze căldura puietului.

Tratamentul

Tratamentul acestei boli parazitare se face prin medicamente care sufocă paraziții în traheele albinelor parazitate, fără ca să facă vreun râu albinelor.

Aplicarea tratamentului se face astfel: din partea laterala a cuibului se ridica cinci faguri, apoi se face în podișor un orificiu de 3/1 cm. Seara se închide urdinișul și prin orificiul din podișor se introduce cu ajutorul unei sârme o fâșie aprinsă. 

Ea arde fără flacără, emițând vapori toxici pentru acarieni, dar inofensivi pentru albine.

După o oră, stupul se deschide. Operația se repetă de opt ori, din 7 în 7 zile. Se tratează astfel toți stupii din stupină. Oricât de bun este tratamentul, trebuie spus că o stupina bântuită de acarioza trebuie ținută în carantina doi ani și numai daca în acest timp nu mai apar semne de boala, poate fi considerată vindecată. 

Pentru coloniile infectate, organele sanitar-veterinare raionale trebuie să rezerve spații largi de cules în locuri izolate, unde nu se îngăduie accesul nici unei alte stupine. În felul acesta, culesul bun este cel care asigură nu numai hrana necesara, dar și o regenerare activă a cuibului.

Acarioza, fiind una dintre cele mai periculoase boli pentru stupi, apicultorii trebuie să o declare de la început, luând toate masurile ca ea să nu se extindă.

Stupina infectată trebuie să rămână pe loc până la terminarea tratamentului, după care va fi dusă la un cules bun, dar mai departe de alte stupine, cel puțin la 3-5 km.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!