Агроменеджмент

Dezinfectarea stupilor și transferul albinelor primăvara - sfaturile expertului

Автор: Fiodorov Ilinca
Expert: Андрей Зэгэряну

Odată cu ridicarea temperaturilor, primăvara în stupina trebuie realizate mai multe lucrări. Una dintre acestea este dezinfecția și transferul familiilor de albine care au iernat în stupii curați. Această procedură va ajuta la eliminarea unor patologii precum Nosemoza sau dăunătorul molia cerii, iar familia de albine va avea o dezvoltare mai rapidă și mai masivă decât în cazul în care este lăsată în stupul unde a iernat.

Contactat de AGROEXPERT, președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Andrei Zăgăreanu, susține că dezinfectarea stupilor se face cu scopul păstrării sănătății familiilor de albine. Lucrarea consta în mutarea familiilor de albine în alți stupi, pe care i-am curățat și dezinfectat. 

„Dacă vorbim despre niște prisăci solide, se recomandă să avem o rezervă de 10% din numărul total de stupi. Cei goi trebuie să fie pregătiți și, dacă este nevoie, reparați. Aceștia trebuie să fie vopsiți, curățați și spălați cu o soluție dezinfectantă. De obicei, recomandăm utilizarea sodei calcinate, adăugând 400 de grame de sodă la 10 litri de apă. Componentele stupului, precum corpul, fundul, podișorul și diafragma trebuie să fie spălate cu această soluție, apoi clătite cu apă curată și lăsate să se usuce la soare”, explică expertul.

Pas cu pas, lucrările de transferare se efectuează astfel:

  1. Se aduce stupul curat în fața celui unde a iernat familia de albine.
  2. Stupul cu familia de albine se ia de pe locul unde a stat iarna, și se pune în spate, iar în locul lui se pune stupul dezinfectat.
  3. Se transferă fiecare ramă curățată în prealabil din stupul vechi în cel nou.

„Trebuie să se acorde o atenție deosebită reginei, astfel încât să nu rămână în stupul vechi sau să cadă în timpul transferului. În caz contrar, poate să se traumeze sau să rămână acolo și familia să devină orfană”, punctează Zăgăreanu.

  1. După ce au fost transferate toate ramele, se asigură că regina se află în stupul dezinfectat și se încălzește stupul cu grijă. Se limitează cuibul la dimensiunea necesară familiei de albine, se introduce diafragma, se izolează cu pânză cuibului și se pune materialul termo-izolator.

  2. În final, se observă că albinele zboară deja la stupul nou și curat dezinfectat. Această lucrare trebuie efectuată la o temperatură de cel puțin 12 grade Celsius, cu zile fără vânt.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!