Агроменеджмент

Подборка самых интересных новостей и статей за неделю с 20 по 26 июня 2022 года

Grupul Trans-Oil: "Livrarea cerealelor și a semințelor oleaginoase în regiune, afectată puternic de războiul din Ucraina"
Impactul războiului din Ucraina asupra pieței cerealelor și oleaginoaselor din Republica Moldova a fost analizat în cadrul unei discuții publice, organizată de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova) cu participarea companiilor din sectorul agricol, producători, traderii, dar și reprezentantul Guvernului Republicii Moldova.
Detalii.

Undă verde și pentru exportul grâului
Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în ședința din 24 iunie pentru a lua o decizie referitor la deblocarea exporturilor de făină, interzise ca și exporturile de grâu la începutul războiului din Ucraina. S-a dat undă verde și pentru exportul grâului, nu doar a făinii cum se preconiza initial. Autoritățile nu au impus o anumită cotă, însă vor monitoriza cantitățile și în caz dacă se va depăși un anumit plafon, vor restricționa din nou exportul pentru a nu pune în pericol securitatea alimentară națională.
Detalii.

Aur din gunoaie! Un antreprenor din Ialoveni procesează masele organice de la ferma sa
Ilia Guzic, antreprenor din satul Malcoci, raionul Ialoveni, a lansat în premieră pentru Republica Moldova ideea revoluționară de procesare a maselor organice restante din ferma sa de prepelițe prin cultivarea larvelor de muscă și afirmă, că cultivarea larvelor pentru recuperarea acestor deșeuri este oportunitatea perfectă ”de a ucide mai mulți iepuri dintr-o împușcătură”. Adică, valorificând gunoaiele din fermă (bălegarul sau găinațul, deșeurile de abator, vegetația restantă, etc.) să mai pot obține din toate acestea proteine furajere și fertilizant pentru sol, și încă multe beneficii în plus.
Detalii.

Контролируем мучнистую росу и паршу в саду!
Высокие температуры воздуха в летний период сдерживают развитие вредоносных патогенов, но за счет небольших осадков, значительных перепадов температур в течении суток и утренней росы: этих факторов достаточно для дальнейшего развития в саду как мучнистой росы (Podosphaera leucotricha), так и местами парши (Venturia inaequalis).
Детали.

Оптовые цены на малину на старте продаж оказались ниже ожидавшихся
В Молдове на текущей неделе начался сезон реализации ранней малины. Предложение невелико, основную массу продукции составляем малина сортов «Новость Кузьмина» и «Рубин», выращенная в малых фермерских хозяйствах центральных и некоторых северных районов.
Детали.

PT298 / Agile – hibridul de rapiță Pioneer® cu cel mai ridicat nivel de rezistență la scuturare
Pentru Corteva Agriscience rapița reprezintă o cultură de importanță majoră în care se investesc resurse importante pentru a aduce în mâinile fermierilor produse cu performanță ridicată și producții stabile. Fie că vorbim de erbicide, tratament sămânță sau genetică, inovația trebuie să țină pasul cu cerințele pieței.
Detalii.

Elit-Tehnica, la 20 de ani de la fondare. A reușit să câștige încrederea agricultorilor prin tehnică de ultimă generație, echipă de colaboratori bine pregătiți și focusați
Elit-Tehnica și-a serbat 20 de ani de la fondare în raionul Drochia printr-o demonstrație de tehnică agricolă. La acest eveniment au participat peste 100 de gospodării agricole, iar pentru ca agricultorii, prezenți la eveniment, să fie mai aproape de distribuitorii de tehnică, administrația companiei a invitat reprezentanții brandurilor JCB din Marea Britanie , Kverneland din Germania și Mzuri din Polonia, pentru a le fi explicate direct și demonstrate atuurile tehnicii agricole de ultimă generație. Maxim Weissner reprezentantul JCB, prezent în cadrul evenimentului de la Drochia, s-a arătat onorat de interesul mare al fermierilor pentru brandul pe care îl reprezintă.
Detalii.

Mai mulţi agricultori din Cahul nu-şi pot lucra pământurile pentru că acestea sunt inundate.
An de an, circa 1700 ha de terenuri agricole, amplasate în lunca Prutului, sunt inundate, ne-a comunicat Vasile Raru șeful Secției agricultură relații funciare și cadastru, din cadrul Consiliului Raional Cahul. Și acest lucru se întâmplă deoarece stațiile de pompare a apei nu funcționează din cauza datoriilor pe care le-au acumulat pentru energia electrică.
Detalii.

Двойное признание для FinComBank в конкурсе «Торговая марка года»
FinComBank был удостоен двух новых наград в рамках Конкурса товарных марок 2021 (Marca Comercială a Anului 2021). Церемония награждения состоялась в рамках ежегодного мероприятия Gala Businessului Moldovenesc, организованного Торгово-промышленной палатой, где FinComBank был награжден высшей наградой «Золотой Меркурий» в номинации «Business Online» и золотой медалью в номинации «Marca comercială responsabilă social» («Социально ответственная торговая марка»), в категории «Финансовые услуги».
Детали.

Эксперты Молдовы озабочены ухудшающимся фитосанитарным фоном на многолетних плантациях
Специалисты Государственного аграрного университета Молдовы отмечают, что на протяжении первого месяца лета 2022 года в стране выпало значительно меньше осадков, чем в июне прошлого года. По этой причине молдавские сады и виноградники пока сравнительно меньше страдали от болезней, чем годом ранее. Но ситуация меняется.
Детали.

ДЕСИКАЦИЯ с IMEXAGRO – залог качественного урожая в запланированные сроки!
Предуборочная десикация - важный элемент технологии выращивания многих сельскохозяйственных культур.
Десикацию проводят с целью предуборочного подсушивания растений для ускорения их равномерного созревания, возможности начать уборку урожая минимум на 5-10 дней раньше, а также при сильной засоренности посевов сельскохозяйственных культур однолетними и многолетними сорняками.
Детали.

Священник Петру Чобану – один из первых выпускников профучилища Ниспорень по профессии «производитель ягод»
«Миссия каждого человека на земле – помогать окружающим», – говорит Петру Чобану. Священник, служащий в церкви уже десять лет, пытается быть полезным обществу, в том числе и реализуя возможности аграрного сектора.
Детали.

Biolab Test SRL - analizăm și planificăm roada fermierilor
Agricultura văzută de la o parte se prezintă ca o activitate interesantă, frumoasă și armonios aranjată pe meleagurile țării, doar că toate acestea le vezi până ajungi să-i cunoști mai deaparoape frumusețea și să descoperi că agricultura este o activitate scumpă, sau chiar foarte scumpă în ultima perioadă. Agricultorii noștri investesc entuziasm, viață și sume mari de bani în lupta cu tăișul ascuțit al prețurilor la combustibil, tehnică și îngrășeminte. Da, prețurile îngrășămintelor nu depinde de fermier, dar decizia de cât și cum aplică depind direct de fermier. Adesea banii sunt îngropați la propriu în pământ, fară a se ține cont de careva aspecte agrochimice ale terenului ajungându-se la un final de poveste tristă. Fermierii din linia întîi sunt cam permanent pregătiți de schimbări, și își găsesc combinația potrivită pentru fiecare parcelă din fermă. Ei nu neglijează capitolul de investiții în studii agrochimice, și evită să lucreze după strategii gândite din mers sau pe genunchi.
Detalii.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!