Растениеводство

Înghețurile din aprilie au afectat grav plantațiile de pomușoare din țară

Автор: Ilinca Fiodorov
Înghețurile din aprilie au afectat grav plantațiile de pomușoare din țară - agroexpert.md

În luna aprilie s-au înregistrat mai multe valuri de înghețuri la sol, în urma cărora au avut de suferit, plantațiile horticole din toată țara. Expertul Dmitrii Dodica, Directorul companiei Anastasia Trading&Services SRL a punctat măsurile tehnologice efectuate în plantațiile de arbuști fructiferi și căpșun.

Potrivit expertului, fermierii care nu au aplicat tratamente înainte și imediat după înghețurile de primăvară, ar trebui să stropească plantațiile de zmeur, mur, coacăz, agriș, căpșun și afin cu produse antistres și biostimulatori. Aceste stropiri se recomandă la un interval de 7–10 zile de la ultima aplicare foliară. Se pot folosi produse pe bază de aminoacizi (precum Metafol, Aminotop N, Isabion, Naturamin WSP) combinate cu auxine și citochinine, care ajută la reducerea stresului provocat de îngheț și la refacerea plantelor afectate.

„Desigur, ceea ce a fost afectat sau distrus de îngheț – muguri, flori, inflorescențe, stoloni – nu mai poate fi recuperat. Totuși, pentru a susține dezvoltarea organelor generative și vegetative rămase, este important să aplicăm preparatele biologice recomandate”, punctează Dmitri Dodica.

Gradul de afectare a plantelor

Expertul punctează că gradul de afectare a arbuștilor fructiferi ar fi următorul:

Zmeur

Organele generative ale plantațiilor de zmeur, în special la soiurile Novosti Kuzmina, Przehyba, Glen Ample și parțial Rubin bulgăresc (în proporție de 20–40%), au fost afectate semnificativ - aproximativ 50% din plantațiile existente în Republica Moldova.

Tulpinile au fost afectate în proporție de 20–30%, în special în plantațiile tinere de zmeur bienal și în cele mai vechi de 8 ani. Ramurile laterale prezintă un grad de afectare cuprins între 30–40%.

Căpșun

La cultura căpșunului în teren deschis, gradul de afectare a florilor depășește 40%. Cele mai afectate au fost soiurile extra-timpurii (Clery, Giusy), timpurii (Alba) și unele remontante (Albion, Murano). Zonele cele mai lovite de înghețuri au fost raioanele de Nord și Sud.

Mur

La soiurile de mur Arapaho, Glorniwa și Karaka Black, afectarea ramurilor laterale este de aproximativ 20–30% din lungimea acestora, iar mugurii au fost afectați în proporție de 20–40%, în special în regiunile de Sud și Centru. Tulpinile nu prezintă daune semnificative.

Coacăz negru și roșu

În cazul coacăzului, afectarea tulpinilor este estimată la 10–20%, fiind mai accentuată în zona centrală, la soiuri precum Titania, Gofert și unele soiuri din gama Ben. Mugurii floriferi au fost afectați în medie în proporție de 20–30%.

Afin american

Organele generative (florile) au fost afectate în proporție de 20–30% la soiurile timpurii, iar mugurii floriferi ai soiurilor cu maturare mijlocie au fost afectați în proporție de 10–15%.

Afin canadian

În unele zone din nordul țării, plantele au fost afectate de îngheț în proporție de până la 70%, deși acestea sunt cultivate în regiuni mai reci decât media Republicii Moldova. Perturbările climatice au avut un impact major asupra culturii.

„Volumul de producție a căpșunilor și zmeurilor anul curent va fi mai puțin decât anul trecut, sau în anii 2023-2022. Sperăm să avem o producție mai înaltă la soiurile remontante de căpșun, zmeur și mur. Prețurile de comercializare a fructelor ar trebui să fie mai înalte față de ultimii 2 ani, ca urmare a volumului mai mic de pomușoare prezent pe piață și calamitățile prezente în luna aprilie. De asemenea, nu cunoaștem care va fi starea vremii în perioada de recoltare a pomușoarelor a soiurilor timpurii de zmeur și mur.

 

Producătorii care au protejat culturile în timpul înghețurilor, folosind agrotextil sau alte metode de protecție, au înregistrat pierderi minime, de doar 10–15%. Trecerea la tehnologia de cultivare a căpșunului și zmeurului în teren protejat oferă o protecție maximă a recoltelor și permite obținerea unor producții semnificativ mai mari comparativ cu cele din teren deschis”, a punctat expertul.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!