Articole

5 roboţi care inovează horticultura

Lipsa forţei de muncă a creat o presiune uriaşă în rândul celor care trăiesc din agricultură. În acelaşi timp, tehnologiile au avansat foarte mult în ultimii ani iar viitorul este al... roboţilor.

Există deja miniroboţi care pot îndeplini cu succes diferite munci agricole, cum ar fi plivitul, semănatul, recoltarea şi ambalarea, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Cu ajutorul camerelor de înaltă rezoluţie şi a senzorilor se obţin rezultate net superioare.

1. Dino - prăşitul mecanic, reinventat 
Francezii de la Naïo Technologies au creat câţiva „roboţi fermieri” care sunt deja disponibili pe piaţă. Dino (foto), unul dintre roboţi, s-a numărat chiar printre protagoniştii ediţiei de anul trecut a expoziţiei Agritechnica, unde a fost răsplătit cu medalia de argint pentru inovaţie. Acesta combate buruienile dintre rânduri prin metode mecanice, aşa cum este plivirea manuală. Alimentat electric şi echipat cu un sistem de ghidare prin GPS, foarte precis, el are o autonomie de lucru de până la 10 ore. Preţul său este de aproximativ 100.000 de euro, în varianta de bază. Poate lucra în câmp deschis până la 5 hectare pe zi, la o viteza de lucru de 4 km/h!

2. Sweeper - culegătorul de ardei 
Recoltarea legumelor în sere în condiţii de temperatură umedă şi temperatură ridicată poate fi o sarcină grea, incomodă şi repetitivă. Astăzi, mulţi proprietari de exploataţii agricole caută să depăşească această problemă şi să-şi reducă costurile prin automatizarea forţei de muncă. Robotul Sweeper se comportă exact ca un om, luând decizii de unul singur şi executând acele munci specifice dintr-o seră de legume, şi o poate face fără întrerupere. Datorită senzorilor cu care este echipat şi a algoritmilor de învăţare, acesta localizează ardeii, determină gradul de maturitate, recoltează şi depozitează. De asemenea, poate determina conţinutul de vitamine, perioada de valabilitate preconizată a fructelor şi are capacitatea de a furniza avertismente legate de apariţia bolilor, iar dacă e nevoie poate efectua şi anumite tratamente.

3. GRoW - un sistem polivalent 
GRoW (Greenhouse Robotic Worker), este un robot autonom creat de MetoMotion, un start-up israelian, care scanează culturile din spaţiile protejate folosind un sistem 3D de vizualizare avansată. Robotul poate efectua o serie de sarcini, de la recoltare, tăieri de creştere şi fructificare, până la polenizare. Iniţial a fost adaptat pentru culesul tomatelor, dar în curând va deveni operaţional pe mai multe tipuri de legume şi fructe cultivate în spaţii protejate. Nu numai că are o atingere mai delicată decât cea a unui lucrător specializat şi munceşte cu acelaşi randament fără întrerupere, dar GRoW are şi o memorie de invidiat - îşi aminteşte poziţia GPS a fiecărei tomate dintr-o seră şi ştie să se întoarcă pentru a le culege când sunt numai bune pentru consum. O astfel de maşinărie poate acoperi cu succes un hectar. Recoltează în jur de 500 de kilograme de roşii pe oră. MetoMotion estimează că acest robot poate asigura fermierilor o economie cu forţa de muncă de până la 50%, iar amortizarea investiţiei s-ar realiza în mai puţin de trei ani de exploatare.

4. Tom, Dick şi Harry - mici, dar deştepţi 
Small Robot Company este un start-up britanic care îşi propune să vină în ajutorul celor care se confruntă cu lipsa forţei de muncă. Aceasta a creat o serie de roboţi de dimensiuni mai mici, programaţi să execute un număr limitat de sarcini, dar care împreună fac o treabă excelentă. Tom, de pildă, este responsabil pentru monitorizarea culturilor, urmărind sănătatea şi stadiul de dezvoltare a fiecărei plante, în timp ce Dick acţionează independent pentru tratarea bolilor sau îndepărtarea buruienilor nedorite, pe baza informaţiilor transmise de „partenerul” său. Acesta micro-pulverizează fiecare plantă cu îngrăşăminte sau substanţe chimice, după cum este necesar. Dick are trei modalităţi de a se lupta cu buruienile - poate aplica o cantitate minusculă de erbicid pe fiecare buruiană, o poate arde acţionând cu electroşocuri direct la rădăcină sau o poate zdrobi pur şi simplu pe măsură ce aceasta iese din pământ. La rândul său, Harry este un soi de mini-semănătoare pentru diferite culturi agricole, care plasează individual seminţele în pământ la o adâncime uniformă, acţionând precis, după care înregistrează exact locul unde le-a aşezat şi transmite informaţiile la platforma de inteligenţă artificială numită Wilma, care va procesa toate datele generând în final hărţile digitale.

5. VineScout - mai bun ca vinul vechi 
VineScout se deplasează folosind ghidarea GPS şi senzori montaţi care îi permit să navigheze fără sprijinul unui operator uman. Este alimentat de baterii electrice şi echipat cu panouri solare care alimentează senzorii de bord şi software-ul. Monitorizarea multispectrală a stării de vegetaţie oferă date esenţiale cu privire la calitatea strugurilor şi a conţinutului de apă. Datorită tehnologiilor avansate de care dispune (senzori cu infraroşu, senzori cu ultrasunete, teledetecţie LiDAR, etc.), acest robot poate procesa date agronomice şi fiziologice din cultura de viţă-de-vie în mod autonom şi în siguranţă pe perioade lungi de timp, în condiţiile incerte de mediu care se găsesc în mod obişnuit în podgorii.

Источник: revista-ferma.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!