Articole

Iurie Fală: În 2022 am reușit să ajungem cu merele în Orientul Mijlociu

Автор: Victor Ursu
fructe export Fală - AgroExpert.md

Iurie Fală, Director executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe "Moldova Fruct" susține că anul 2022 a fost unul benefic pentru producătorii de fructe din Republica Moldova din punct de vederea al piețelor care au devenit mai multe.

„Anul 2022 a avut câteva elemente care a marcat sectorul de fructe. Am reușit exportăm cantități destul de impunătoare în UE aproape 11 mii de tone. De asemenea, am exportat în Orientul Mijlociu – 6000 de tone. Sunt niște cantități care ne ancorează pe harta Orientului mijlociu. Am avut exporturi bune de cireșe – 12 mii de tone în UE comparativ cu 800 de tone anul trecut”, a menționat Fală.

Potrivit lui, a crescut numărul de țări unde exportăm mere. În 2022 am livrat mere 28 de țări față de 18 în 2021.

„Factorii care au dus la majorarea costului producției sunt prețurile la resursele energetice, curent, îngrășăminte și războiul din Ucraina care a perturbat toate căile de logistică. Or, prețul s-a majorat de câteva ori, dar și timpul de livrare a crescut. Am fost loviți și de secetă care ne-a afectat din punct de vederea cantitativ. Deși s-au obținut fructe mai calitative, dar ca și calibru au fost mult mai mci. Producția de mere s-a dus în jos cu 40% față de anul 2021”, a punctat Fală .

De la începutul războiului asociația s-a mobilizat pentru fluidizarea traficului către țările din Vest. A fost instituit coridor verde pentru produsele ușor presabile, însă acest lucru este valabil până la 31 martie 2023.

O lovitură care au primit-o producătorii moldoveni de fructe a fost și embargoul Federației Ruse, în condițiile în care 90% dintre merele moldovenești ajungeau pe piața estică.

„Lucrăm la un plan de diversificare a piețelor. Faptul că am exportat 6000 de tone în Orientul mijlociu este rezultatul discuțiilor noastre”, a mai spus Fală.

În ceea ce privește prognozele pentru anul 2023, „așteptăm recolta să fie mai mare, ratele dobânzilor la credite să se reducă și să vindem stocurile de mere la un preț bun. Așteptăm să se mobilizeze producătorii ca să facem față mai ușor provocărilor să ne unificăm cererile față de autoritățile statului, să ne cooperăm pentru a ieși pe piețele noi. Dacă pe o piață nouă iese doar o singură întreprindere lucrurile sunt mai complicate fără cooperare ratăm 25% din profiturile producătorilor”, a concluzionat Fală.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку