Articole

Dezastru agricol în Ucraina: recoltă cu 50% mai mică decât în 2021

Războiul afectează agricultura Ucrainei - AgroExpert.md

Războiul și consecințele acestuia determină o reducere semnificativă a suprafețelor de porumb, orz de primăvară și leguminoase. O scădere de 39% față de anul trecut. Dar și recolta viitoare va fi afectată, conform estimărilor actuale, cu 51% mai mică decât anul trecut.

Piața este în „foame de porumb și volatilitatea este destul de mare”, spune Gautier Le Molgat, analist la Agritel, citat de agrimanet.ro. Prețurile cerealelor sunt mai mari ca niciodată și noua recoltă este doar pe hârtie până acum. Pentru fermierii români, aceasta înseamnă că noua recoltă este importantă nu numai pentru aprovizionarea României, ci și pentru întreaga lume.

„Vom avea nevoie de aproape fiecare acru pentru a satisface cererea globală”, a spus un comerciant de cereale din Chicago. „De obicei, prețurile cerealelor variază în funcție de vreme, de randamentele așteptate și de jocul cererii și ofertei. Dar în contextul actual, care este deosebit de dificil pentru țările dependente de exporturile din Marea Neagră, geopolitica conduce piața și menține prețurile ridicate”, spune Molgat.

Prețul grâului în Europa a crescut cu 55% de la începutul războiului, prețul porumbului a crescut cu 40%, iar orzul a crescut cu 50%. Motivul: de când a început invazia rusă, porturile ucrainene, prin care țara își desfășoară majoritatea exporturilor de grâu și porumb, au fost blocate. Nu se întrevede un sfârșit rapid al crizei, iar piața procesează efectele conflictului asupra rotației culturilor și producției în 2022.

Se așteaptă ca Ucraina să rămână izolată de fluxurile comerciale maritime pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce va afecta și va transforma masiv comerțul mondial.

În 2021, fermierii ucraineni au recoltat 106,4 milioane tone de cereale și semințe oleaginoase. Dintre acestea, 43 de milioane de tone fuseseră deja exportate înainte de invazia rusă. Cu un consum intern de aproximativ 30 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase (rapiță, floarea soarelui), asta înseamnă că la sfârșitul lunii aprilie 33 de milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase din vechea recoltă erau încă stocate în Ucraina. Adică o treime din recolta totală.

Înainte de război, 90% din exporturile de cereale ale Ucrainei erau pe mare, prin porturi de la Marea Neagră și Azov. În prezent, cele trei porturi Mariupol, Berdyansk și Herson sunt sub control rusesc, în timp ce portul Mykolaiv este grav avariat. Toate porturile ucrainene sunt, de asemenea, blocate.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку