Articole

64% din terenurile agricole globale sunt expuse riscului de poluare cu pesticide

O hartă globală a terenurilor agricole din 168 de țări a arătat că 64% din suprafețele utilizate pentru agricultură și culturi alimentare sunt expuse riscului de poluare cu pesticide. Aproape o treime din aceste zone sunt considerate a fi cu risc ridicat.

Studiul, publicat în Nature Geoscience, a produs un model global de cartografiere a riscului de poluare cauzat de 92 de substanțe chimice utilizate în mod obișnuit în pesticidele agricole din 168 de țări. Cercetarea a examinat riscul pentru sol, atmosferă și apă de suprafață și subterană.

Harta a dezvăluit, de asemenea, că Asia găzduiește cele mai mari zone terestre cu risc ridicat de poluare, China, Japonia, Malaezia și Filipine fiind cele mai expuse riscului. Unele dintre aceste zone sunt considerate națiuni „boluri alimentare”, hrănind o mare parte din populația lumii.

Asociatul de cercetare al Universității din Sydney și autorul principal al studiului, dr. Fiona Tang, au declarat că utilizarea pe scară largă a pesticidelor în agricultură – deși crește productivitatea – ar putea avea implicații potențiale pentru mediu, sănătatea umană și animală.

„La nivel global, lucrările noastre arată că 34% din zonele cu risc ridicat se află în regiuni cu biodiversitate ridicată, 19% în țările cu venituri mici și medii mici și 5% în zonele cu deficit de apă”, a spus dr. Tang.

Există îngrijorarea că utilizarea excesivă a pesticidelor va înclina echilibrul, va destabiliza ecosistemele și va deprecia calitatea surselor de apă pe care oamenii și animalele se bazează pentru a supraviețui.

Se preconizează că utilizarea pesticidelor la nivel mondial va crește pe măsură ce populația globală se îndreaptă spre 8,5 miliarde de euro până în 2030.

„Într-un climat mai cald, pe măsură ce populația globală crește, se așteaptă ca utilizarea pesticidelor să ia amploare pentru a combate posibila creștere a invaziilor dăunătoare și pentru a hrăni mai mulți oameni”, a declarat unul dintre profesorii asociați studiului.

Deși protejarea producției de alimente este esențială pentru dezvoltarea umană, reducerea poluării cu pesticide este crucială în mod echivalent pentru protejarea biodiversității care menține sănătatea și funcțiile solului, contribuind la securitatea alimentară, se arată în concluziile raportului.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: ecoferma.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!