Articole

Adăposturi și grajduri pentru bovine

Adăposturile pentru bovine pot fi caracterizate după mai multe criterii, însă cele mai importante se referă la modul de întreținere (adăposturi cu întreținere legată sau liberă), sistematizarea adăposturilor (pavilioane, compact și etajat), precum și pentru tipurile de producție (carne de vițel, mânzat, tăurași).

Adăposturile pentru bovine cu întreținere legată au capacitate diferită, în funcție de formă de producție și sistemul de îngrășare (4, 10, 20, 40, 60, 80, 100, 120 locuri etc.). Animalele sunt dispuse pe 1,2,3 sau 4 rânduri.

Aceste adăposturi se folosesc cu precădere în exploatarea semiintensivă, în exploatarea vacilor de carne care alăptează,în sistemul mixt de îngrășare (la pășune, cu finisare la adăpost) și pentru recondiționarea animalelor adulte.

Domeniile funcționale ale adăpostului cu întreținere legată sunt următoarele: loc de staționare, zonă de furajare și adăpare, loc de recepție si evacuarea dejecțiilor, precum și de circulație a animalelor, mijloacelor de transport și a oamenilor.

Locul de staționare. În acest loc bovinele își petrec timpul în stațiune și decubit, pentru rumegare și odihnă. Acesta este format din stand, sistem de legare, despărțituri și limitătoare greban.

Standul. În general, dimensiunile standului diferă în funcție de varstă, sex, dezvoltare corporală, sistem de îngrășare etc, astfel:

  • la îngrășarea intensivă a tineretului taurin se utilizează animale sub 300 kg, lungimea standului de 120 – 130 cm, iar lățimea de 85 – 90 cm și cele de 300 – 600 kg, lungimea de 140 – 160 cm și lățimea de 90-110 cm. În mod frecvent se utilizează standul scurt, completat posterior cu grătare amplasate pe canale de evacuare a dejecțiilor.
  • la îngrășarea bovinelor reformate, standul, la cele două grupe de animale, au lungime de 130-160 cm și lățime de 90 cm, respectiv 100-110 cm, iar în cazul standului completat posterior cu grătar, la animalele adulte, lungimea ajunge la 180-220 cm.

Pardoseala standului. Aceasta poate fi confecționată din cărămidă, lemn, asfalt, semiplastic, beton cu covor de cauciuc etc. Pardoseala incompletă pentru tăurași este prevăzută anterior plină (40-50 cm), perforată (80-110 cm) și grătarul din fontă (80 cm) – posterior, pentru recepția dejecțiilor sau plină anterior (70 cm) și grătar din beton armat, prefabricate ori metal – posterior.

La femele, grătarul posterior standului, utilizat pentru recepția dejecțiilor și circulația animalelor, se recomandă să aibă profil în formă de T, pe o lățime de 22 cm, ca animalele să calce mai sigur, iar pe restul de 58 cm sunt indicate profile rotunde, care permit o mai bună cădere a dejecțiilor în canalul de evacuare.

La bovinele adulte, pardoseala plină este de 110-140 cm și grătarul posterior de 70-80 cm. Pardoseala standului trebuie să aibă de asemenea o pantă de 2%.

Sistemul de legăre. Acesta se corelează cu tipul de stand. Legarea frecvent folosită în îngrășatorii este cea verticală. În acest scop se folosește lanțul Grabner, rezistent, prevăzut cu lanț scurt sau cu semicoliră, care culisează pe pantul principal prin intermediul a două inele.

Despărțituri și limitătoare de greban. Aceste despărțituri asigură delimitarea zonei de odihnă, evitarea deranjamentelor reciproce între animale și o mai bună igienă corporală a acestora. Se preferă ca acestea să fie individuale sau cel puțin pentru două animale.

Locul de hrănire și adăpare. Ieslea este diferită sub raportul elementelor constructive, în funcție de parametrii biometrici ai animalelor, tipul de hrănire etc. Se poate confecționa din beton, cărămida sclivisită cu ciment, lemn etc.

Adăpătoarea. Se confecționează din fontă sau tablă și se amplasează la înalțimea de 40-55 cm. În ultimul timp se folosesc adăpători individuale simple și economice, cu clapetă orizontală sau verticală.

Sursa:cultivaprofitabil.ro

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!