Intenţiile exagerate de exploatare a resurselor naturale au impact negativ asupra mediului şi omului. Aceste fenomene sunt caracteristice şi pentru Republica Moldova, pornind de la faptul că mediul înconjurător nu are frontiere. În context, țara noastră se confruntă cu un şir de probleme de impact asupra mediului atât de ordin local, cât şi transfrontalier, impunându-se definirea problemelor şi identificarea cauzelor ce le provoacă. O informaţie completă şi corectă privind starea mediului este o premisă pentru dezvoltarea durabilă a acestuia.
Monitoringul calității factorilor de mediu (a apei, aerului, solului), monitoringul regnului vegetal și regnului animal, monitoringul pescuitului, monitoringul deșeurilor și al emisiilor în mediul înconjurător este una dintre funcțiile și atribuțiile în cele 5 direcții de activitate de bază ale Agenției de Mediu.
Laboratorul de Referință de Mediu din cadrul Agenției de Mediu efectuează monitoringul privind calitatea componentelor mediului (ape de suprafaţă, aer, sol, radioactivitatea mediului) pe teritoriul Republicii Moldova şi asigură autorităţile statului, populaţia şi instituţiile cointeresate cu informaţia privind starea ecologică a mediului.
Sistematic, rezultatele investigațiilor de laborator sunt transmise sub formă de Buletine zilnice și lunare, iar pentru șirul anual de date, se elaborează anuarele privind starea calității mediului.
Informația despre starea mediului la nivel național o puteți accesa aici.