Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței a anunțat că s-a autosesizat cu privire la comercializare pungilor și veselei din plastic, în contextul intrării în vigoare a prevederilor care interzic acest lucru, relatează bizlaw.md.
Săptămâna trecută, inspectorii din cadrul Agenției, au efectuat acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale, în cazul comercializării veselei din plastic în Piața Agro-Mondial mun. Chișinău.
Inspectorii au depistat încălcarea regulilor cu privire la comercializarea farfuriilor și altor accesorii ale serviciilor de masă, de unică folosință, fabricate din plastic, fiind scoase din circuitul comercial 196 farfurii din plastic de unică folosință și 186 accesorii ale serviciilor de masă, interzise prin lege.
În privința persoanelor responsabile a fost pornit proces contravențional în baza art. 273 pct. 18) Cod contravențional, care prevede sancțiune sub formă de amendă în mărime de la 60 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 120 la 240 de unități convenționale sau cu amendă în mărimea valorii produsului respectiv, dar nu mai puțin de 240 de unități convenționale, aplicată persoanei juridice.
Agenția notează că va continua măsurile de verificare la întreprinderile comerciale şi de alimentaţie publică, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, precum şi la persoanele fizice care practică comerţul, privind respectarea regulilor de comerţ manifestată prin utilizarea/comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă şi beţişoarelor, de unică folosinţă, fabricate din plastic, cu excepţia celor biodegradabile, inclusiv pungile de transport din plastic
Amintim că, începând cu 1 ianuarie 2021, se interzice utilizarea/comercializarea farfuriilor, paharelor, altor accesorii ale serviciilor de masă şi beţişoarelor, de unică folosinţă, fabricate din plastic, cu excepţia celor biodegradabile.
Conform prevederilor art.400 și 408 din Codul Contravențional al Republicii Moldova sunt în drept să examineze respectarea normelor şi regulilor de desfăşurare a activităţilor de comerţ, inclusiv prin constatarea contravențiilor și încheierea proceselor verbale, agenții constatatori din cadrul Agenţiei pentru Protecția Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei și Ministerului Afacerilor Interne.