Articole

Agricultura organică la nivel mondial, continuă să se dezvolte

Potrivit celui mai recent sondaj FiBL (Institutul de Cercetare pentru Agricultura Ecologica din Elveția) privind agricultura organică la nivel mondial, terenurile agricole ecologice au crescut cu 1,1 milioane de hectare, iar vânzările de produse ecologice din retail au continuat să crească, după cum arată datele din 187 de țări (date de la sfârșitul anului 2019). A 22-a ediție a studiului „The World of Organic Agriculture” publicat de FiBL și IFOAM – Organics International arată o continuare a tendinței pozitive observate în ultimii ani.

Piața globală a alimentelor ecologice a ajuns la 106 miliarde de euro în 2019. Statele Unite sunt piața principală (44,7 miliarde de euro), urmată de Germania (12,0 miliarde de euro) și Franța (11,3 miliarde de euro). În 2019, multe piețe majore au continuat să prezinte rate de creștere puternice.

De exemplu, piața franceză a crescut cu peste 13%. Consumatorii danezi și elvețieni au cheltuit cel mai mult pe alimente ecologice (344 și, respectiv, 338 de euro pe cap de locuitor). Danemarca a avut cea mai mare cotă de piață ecologică, cu 12,1% din totalul pieței sale alimentare.

În 2019, au fost raportați 3,1 milioane de producători ecologici. India continuă să fie țara cu cel mai mare număr de producători (1’366’000), urmată de Uganda (210’000) și Etiopia (204’000). Majoritatea producătorilor mici sunt certificați în grupuri pe baza unui sistem de control intern.

Creștere constantă a terenurilor agricole organice

Un total de 72,3 milioane de hectare au fost gestionate organic la sfârșitul anului 2019, reprezentând o creștere de 1,6 la sută sau 1,1 milioane de hectare față de 2018. Australia are cea mai mare suprafață agricolă ecologică (35,7 milioane de hectare), urmată de Argentina (3,7 milioane de hectare) , și Spania (2,4 milioane de hectare).

Datorită suprafeței extinse de terenuri agricole organice din Australia, jumătate din terenurile agricole organice mondiale se află în Oceania (36,0 milioane de hectare). Europa are a doua cea mai mare suprafață (16,5 milioane de hectare), urmată de America Latină (8,3 milioane de hectare). Suprafața organică a crescut pe toate continentele comparativ cu 2018, cu excepția Asiei (în principal datorită unei scăderi a terenurilor agricole ecologice raportate din China) și Oceania.

Zece la sută sau mai mult din terenurile agricole sunt organice în 16 țări

La nivel global, 1,5% din terenurile agricole sunt organice. Cu toate acestea, multe țări au cote mult mai mari. Țările cu cea mai mare pondere organică din totalul terenurilor agricole sunt Liechtenstein (41,0%), Austria (26,1%) și insulele São Tomé și Príncipe (24,9%).

Unele state din India sunt sau aspiră să fie 100% organice în următorii ani. În jur de 10% sau mai mult din totalul terenurilor agricole, sunt organice în 16 țări.

”Pandemia COVID-19 a avut ca rezultat o creștere semnificativă a cererii de produse ecologice în multe țări, dar și provocări.Ne așteptăm să vedem efectul pandemiei asupra dezvoltării sectorului cu datele din 2020 să fie gata într-un an”, a spus Helga Willer, care se ocupă de anuarul de la FiBL.

⚡Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

Источник: ecoferma.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!