Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a recomandat consumatorilor să procure pentru masa de Sfintele Sărbători de Paşti produse alimentare sigure, doar din unităţi și spaţii comerciale autorizate sanitar-veterinar.
„Achiziționați carnea în stare proaspătă numai din locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare etc. Apreciaţi calitatea după consistenţa cărnii, care trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz-pal până la roşu închis, în secţiune trebuie să fie compactă, elastică, gropiţa formată cu degetul trebuie să se niveleze rapid. Grăsimea nu trebuie să aibă miros de râncezire (alterare)”, atenţionează specialiştii ANSA.
De asemenea, carnea de miel trebuie să provină de la unități autorizate sanitar-veterinar și livrată către unitățile din domeniul alimentar, care o vor comercializa direct consumatorilor finali. Termenul de valabilitate recomandat pentru carnea de miel este de 72 ore (3 zile), fiind păstrată la o temperatură controlată de +2 - +4°C. Carnea de miel obținută în condiții precare de igienă, necontrolată sanitar-veterinar ar putea duce la apariția toxiinfecțiilor alimentare.
Conform ANSA, la procurarea ouălor se va examina aspectul lor exterior: coaja trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete, ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului şi să provină din centre de ambalare autorizate, în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor. Data indicată pe ou este data limită de consum care nu poate depăşi 28 de zile de la ouat.
„Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. La spargere ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor bănuieli asupra calităţii ouălor, solicitaţi de la vânzător prezentarea certificatului veterinar”, indică surse de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.
Pentru vopsirea ouălor, consumatorilor li se recomandă să cumpere vopsea destinată pentru industria alimentară, ambalată/marcată corespunzător, pentru a evita cazurile de comercializare a vopselei cu alte destinaţii - tipografică sau textilă, care conține compuşi toxici și poate prezenta pericol pentru sănătate. De asemenea, produsele alimentare tradiţionale - cozonacii, prăjiturile, produsele de panificaţie - trebuie să fie ambalate de producător în ambalaj corespunzător. Şi legumele de sezon se vor procura în locurile special amenajate şi coordonate cu administrația publică locală, care sunt controlate de personalul de specialitate.
În context, ANSA a recomandat consumatorilor să citească cu atenţie eticheta produselor pentru a se informa privitor la calitatea şi compoziţia produsului, să verifice integritatea ambalajelor, să supună controlului senzorial calitatea produselor alimentare pe care intenţionează să le cumpere (culoare, miros, aspect, gust etc.) și să sesizeze neregulile depistate la Direcţiile teritoriale pentru siguranţa alimentelor.
„Evitați comerțul stradal neautorizat, care contribuie la apariţia toxiinfecţiilor alimentare și pune în pericol sănătatea consumatorilor şi chiar viaţa lor. Cu atât mai mult riscul este sporit în contextul pandemiei provocate de COVID-19”, au conchis specialiştii ANSA.