Anul în curs a adus producții mici nu doar la cereale, ci și la miere! Apicultorii dau semnale că în acest an va fi foarte puțină miere pe piață! Crescătorii de albine arădeni se plâng că 2020 este „un an calamitat” din punct de vedere al producţiei de miere, care ar fi cea mai slabă din ultimii 50 de ani, sub 10% dintre producătorii din judeţ reuşind să obţină mici cantităţi de miere, potrivit agrointel.ro.
Din cauza condiţiilor meteorologice, plantele nu au secretat suficient nectar, iar albinele nu au produs miere nici cât au nevoie pentru a se hrăni, după cum a spus chiar vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Arad, Ovidiu Hatcu.
„Mai corect ar fi să spunem că nu avem producţie de miere. Este un an complet calamitat. Practic, o mână de apicultori arădeni, sub 100, au avut ceva producţii, dar foarte mici, de câteva kilograme de miere la fiecare familie de albine. Producţia asta s-a obţinut mai ales pe culturile de rapiţă, pentru că alte plante nu au secretat suficient nectar, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Una dintre cele mai afectat plante este salcâmul, care practic nu a avut nectar”, a declarat Ovidiu Hatcu.
Acesta a menționat și că „o familie de albine ar trebuie să producă, în medie, 30 de kilograme de miere pe an, în condiţii normale, cantitate de la care activitatea apicultorilor ar deveni rentabilă”.
Vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Arad a spus că a fost pusă în pericol existența speciei. „În schimb, producţia slabă a pus în pericol chiar existenţa speciei. Albinele au fost hrănite artificial, ceea ce a condus la costuri care nu au fost acoperite de apicultori”, a mai declarat Hatcu.
El a amintit că în ultimii ani, mulţi apicultori şi-au redus numărul de familii de albine, pentru că sunt costuri prea mari cu acestea şi producţii tot mai mici. Astfel, dacă în 2016 în judeţ existau 60.000 de familii de albine, în 2018 existau 50.000, iar în 2020 sunt în jur de 45.000 de familii de albine.
Mai mult, ajutorul de minimis acordat de Guvern, de 25 de lei pentru fiecare familie, a fost obţinut de 421 de apicultori arădeni, pentru un total de 40.491 familii de albine. Direcţia pentru Agricultură Arad a virat, miercuri dimineaţă – 23 septembrie, în conturile apicultorilor, suma totală de un milion de lei.