Deși apicultorii spun că producția este bună, comparativ cu anul 2020, prețul mierii, este mai mare în acest an. Crescătorii de albine au deja pregătite borcanele cu miere de salcâm, iar în această perioadă pregătesc și mierea culeasă de albine din tei. Paradoxal, prețurile vor fi mai mari cu aproximativ 40 la sută, comparativ cu anul 2019!
Apicultorii din Iași estimează creșteri ale prețurilor la mierea de salcâm și tei cu cel puțin 40 la sută, deși producția de anul acesta este una bună, comparativ cu anul 2020. Astfel, prețurile au explodat deja la mierea de salcâm, care se vinde cu 38 până la 40 RON kilogramul, potrivit www.bzi.ro. Crescătorii de albine spun că anul acesta este unul bun din punct de vedere al producției, dar chiar și așa, prețurile au crescut, mai ales la mierea bio.
„Păi vă spun că anul trecut mierea la salcâm s-a făcut 35 RON, până la 50 RON, kilogramul, de la 30 RON kilogramul, cât era în 2019. Anul acesta este tot scumpă, chiar dacă producție a fost, nu ne plângem. Eu am văzut că se vinde acum cu 38 RON kilogramul. Eu termin de cules acum teiul și vom vedea ce prețuri vor fi pe piață ca să vindem și noi la un preț bun și acceptabil pentru clienți, mai ales că avem miere bio, atestată”, susține Relu Cojocaru, apicultor din comuna Popricani, din Iași, care deține 100 de stupi.
Cătălin Maxim, un alt apicultor din Iași, cu 120 de stupi, spune că anul acesta va avea o producție la salcâm mult mai bună față de cea de anul trecut, când a fost compromisă aproape în totalitate din cauza ploilor și temperaturilor scăzute. El vrea să obțină atestatul de producător ecologic și să vândă mierea la un preț mai mare.
„Anul acesta cred că dau mierea de salcâm cu 30 RON kilogramul. Am deja o listă cu niște clienți care vor să cumpere, dar dacă s-ar face niște târguri cred că ar fi mai simplu pentru noi, cei din Iași, să vindem producția. Nu știu de ce e așa scumpă mierea. Cred că s-au scumpit toate și se vede la preț. Poate e o lipsă de miere la nivel mondial și e cerere mare iar unii apicultori profită și măresc prețurile. Ce e drept, am văzut și eu că au sărit prețurile la miere și o să fie și mai mari. Astea sunt semnalele de pe piață la momentul vorbirii”, a explicat Cătălin Maxim, apicultor din Iași.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!