Articole

Aproape 40% din suprafața Pieței Centrale este privatizată. Cum va fi modernizată întreprinderea municipală

Aproximativ două hectare de teren, din cele cinci pe care este amplasată Piața Centrală din capitală, sunt privatizate. Asta a spus primarul Ion Ceban, care a prezentat conceptul de modernizare a întreprinderii municipale. Dacă va avea undă verde de la Consiliul Municipal Chișinău (CMC), piața modernă ar urma să fie gata în trei ani și jumătate.

„Cum au ajuns aceste proprietăți private, e o întrebare separată de care ne ocupăm în acest moment. Sunt unele instalații de o vechime 20-30 de ani. Rețelele inginerești de apeduct și canalizare, care pe anumite porțiuni nici nu există, au o vechime de 70 de ani. Proporția de pavaj nu corespunde în 80%. Multe locuri din piață sunt cumpărate și cedate la un preț mult mai mare altor persoane”, a descris primarul situația de la fața locului.

Edilul spune că a pregătit un concept de modernizare a pieței, pe care-l va supune dezbaterilor publice. Iar proiectul urmează să fie preluat „de o comisie care să lucreze transparent”, astfel încât să fie gata până pe 1 iulie.

„Sunt schițele de proiect. Vrem o piață modernă care să devină și o atracție turistică, o piață care într-adevăr să fie conform standardelor. În primul rând, trebuie să ne asigurăm ca accesul oamenilor să fie confortabil. Evacuăm gheretele de pe străzile Armenească și Tighina, iar spațiile le amenajăm în locuri de parcare”, a spus primarul.

Ion Ceban a explicat că lucrările de modernizare ar urma să se desfășoare treptat în cele patru sectoare – legume, fructe, piața angro și sectorul meșteșugăresc. „Intrăm etapizat pe fiecare sector. Nu închidem piața. Se face regulă într-un sector, după care se mută în altul. Nu se va închide piața pe doi ani, după cum se speculează”, a adăugat el.

Modernizarea întreprinderii municipale ar urma să coste în jur de 40 de milioane de lei. Primarul a spus că banii pot fi luați inclusiv din credite de la băncile locale.

„Prin administrare eficientă, suma ar putea să fie foarte repede recuperată. Ar dura de la 3 la 3,5 ani reorganizarea pieței, cu tot cu parcări, amenajare de depozite, frigidere. Toate deciziile urmează să fie luate de CMC”, a spus acesta.

Iar pentru a înlătura tarifele percepute neoficial, comercianții ar urma să-și primească tichete electronice pentru locul cumpărat. Astfel, cumpărătorii vor putea să acceseze online informații despre persoana care vinde produsele.

Menționăm că, pe 12 mai, mai mulți comercianți au protestat în fața Pieței Centrale, cerând redeschiderea punctului comercial. Ion Ceban a precizat însă că decizia ține de competența Comisiei de Situații Excepționale.

Amintim că toate piețele din țară, cu excepția celor din Chișinău și Bălți, și-au reluat activitatea începând cu data de 11 mai.

Источник: agora.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!